De oprichter van Jad Ezra, rav Asher Freund zt”l, nam het al vóór de oprichting van de staat Israël op zich om sociale zorg te bieden aan armen en zieken. Waar zorg ontbrak daar vulde hij het in. Zo was er een groot gebrek aan tandartszorg. Zeker voor arme mensen waren tandartskosten onbetaalbaar.
Rav Asher zorgde daarom voor de oprichting van een speciale kliniek waar arme mensen tegen kostprijs tandartszorg kunnen ontvangen. Daarbij eiste rav Asher dat het niveau van service gelijk moest staan aan die van een privékliniek. Zo staan de Jad Ezra klinieken tot op de dag van vandaag bekend om de goedkope prijzen en service zoals je dat bij een privétandarts zou krijgen.
In 1980 werd de eerste kliniek opgericht met één tandartsunit, maar al gauw bleek dat er grote vraag was naar behandelingen, dus kwamen een tweede en derde unit er al gauw bij. In 1987 is een tweede kliniek van Jad Ezra geopend in de wijk Bajit Vegan in Jeruzalem. Daar staan twee units.
De klinieken zijn open van half negen ‘s ochtends tot ‘s avonds half acht, vijf dagen per week en op vrijdag zijn de klinieken een halve dag geopend.
Integratie
Veel tandartsen die in de Jad Ezra klinieken begonnen te werken, waren nieuwe immgranten. Door het werk voor Jad Ezra kwamen ze in contact met mensen en collega’s en op die manier wisten ze geweldig te integreren. Zo vormt Jad Ezra voor velen een plek van integratie in het Beloofde Land.
Voor de tandartsen, assistentes en secretaresses is Jad Ezra vaak veel meer dan een werkplek. De kliniek is een springplank voor integratie, en bovendien de plek van het sociale gebeuren voor alle medewerkers. In de eerste plaats, is het de plek waar de prachtige filosofieën van liefdadigheid en Thora dagelijks in de praktijk worden gebracht. Kortom: de kliniek is een toeverlaat voor ieder die hiermee verbonden is.