Rabbijn Asher Freund

Rabbijn Asher Freund (‘Reb Oesher’ werd hij genoemd) 1911 – 2003 was een Jeruzalemse tzaddiek (rechtvaardige) die bekendstond om de bijzondere manier waarop hij de armen en mentaal zieken wist te helpen. Hij was de oprichter van organisatie Jad Ezra (‘helpende hand’).

Hij wordt ook wel de profeet van onze tijd genoemd. Met elke belangrijke vraag in het leven ging ik naar hem toe. Hij zag alles, alsof zijn ogen een röntgenfoto maakten in geval van een medisch probleem. Of ogen als een verrekijker, zonder dat hij iemand ontmoet had kon hij alles over hem zeggen en natuurlijk het allerbelangrijkste was zijn enorm G’dsvertrouwen. G’d was voor hem de enige realiteit in zijn leven en omdat hij zo leefde kon hij ook alles zien en de meest wonderlijke dingen doen.

Niet bang

Hij leerde ons ‘De Weg’, de weg om ons leven zo goed mogelijk te kunnen belopen.  Zoals Rabbi Nachman van Breslov het beschreef: De wereld is als een smalle brug en het belangrijkste is om niet bang te zijn.

Deze weg is natuurlijk geen nieuwe ‘weg’ het is de weg die de Thora en de geleerden hebben beschreven. Zoals de Ba’al Shem Tov, de oprichter van het Chassidisme. Rav Asher heeft dit ‘vertaald’ naar het moderne leven in de twintigste eeuw en het toegepast in alle situaties. Het simpele vertrouwen in G’d.

Iedereen die bij hem kwam om hem te spreken over hun problemen kwam met een zwaar gemoed of zelfs depressief bij hem binnen en iedereen ging vervolgens weer weg met blijdschap alsof hij het zware juk van onze schouders heeft weggenomen.

Liefde uitstorten

Zijn leerlingen hebben Rav Asher gevraagd: “Rav Asher hoe doet u dit, iedereen die bij u verdrietig binnenkomt, gaat weg met vreugde?”

Zijn antwoord was: “Ik heb twee emmers naast mijn stoel staan. De beide emmers zijn gevuld met liefde en dat stort ik uit op iedereen die bij mij komt.”

Zo was het echt ik ben er talloze keren getuige van geweest.

Eigenlijk is elke beschrijving die ik over deze heilige rabbijn zou geven een tekortdoening. Hij zorgde voor alle mensen, gaf mensen hoop en kracht. Door zijn zegen werden wij beter en vrolijk en hij was onze toeverlaat. Hoewel hij onze toeverlaat nooit wilde zijn en altijd ons geleerd heeft dat de enige toeverlaat en realiteit in het leven G’d is. Alles wat gebeurd komt van Hem.

Al van jongs af aan hielp Reb Oesher de armen en zieken. Velen kwamen naar hem toe voor advies en voor het ontvangen van een zegen. Door zijn vele activiteiten kreeg hij door de jaren heen vele volgelingen die leerden van de manier van leven van Reb Oesher en zich ook gingen inzetten voor de armen en zieken. Deze groep zet zijn activiteiten voort, onder meer binnen Jad Ezra.

Thora en chassidisme

De Thora- en de chassidische leer waren Reb Oesher’s leidraad. Zijn leraren waren onder meer de schrijver van het boek Pri Haarets, rabbijn Menachem Mendel van Vitebsk, het boek Yismach Yisrael van de rabbijn Yerachmieel Danziger van Alexander. Hij was een goede vriend van rabbijn Gedalyah Kenig, een leider binnen de Breslav chassidiem van de vorig generatie.

Volgens Reb Oesher is het de opdracht van elk mens om te komen tot toewijding aan de Schepper. Hij eiste van zijn leerlingen de Hand van G’d te zien in elke gebeurtenis in hun leven. Elke goede of slechte gebeurtenis is veroorzaakt door G’d. De gebeurtenissen in het leven hebben als doel te komen tot onvoorwaardelijke toewijding aan G’d. Hij leerde allen die het maar wilden horen hoe je deze toewijding kan bereiken.

Activiteiten

In de zestiger jaren heeft Reb Oesher Jad Ezra opgericht. Op deze manier konden velen deze toewijding aan G’d in de praktijk brengen. De organisatie helpt waar mogelijk met verschillende projecten zoals sociale werkplaatsen, een beschermde woonomgeving voor mentaal zieken. Maar ook voedseldistributie, gaarkeukens, twee tandartklinieken met goedkope tarieven. Daarnaast ook kinderopvang, een gastenverblijf in Miron en goedkope trouwzalen in Bne Berak en meer.

Bij Reb Oesher ging het echter nooit om de kwantiteit, maar over de kwaliteit en het resultaat voor diegenen die hij wilde helpen. De woorden van de profeet Habakuk stonden hoog in het vaandel van Reb Oesher: “Loop in bescheidenheid met G’d”. Hij heeft alle activiteiten in alle bescheidenheid gedaan zondar fanfare of reclame en zo heeft hij de armen en zieken geholpen op de meest discrete en respectabele manier.

rabbijn

rabbijn
Rabbijn Asher Freund
Hulp bij armoede
Voedselhulp
Gastvrijheid in Miron
Goedkope tandartszorg
Rehabilitatie mentaal zieken
Huwelijksondersteuning