Rabbijn Asher Freund

Rabbijn Asher Freund (‘Reb Oesher’ werd hij genoemd) 1911 – 2003 was een Jeruzalemse tzaddiek (rechtvaardige) die bekendstond om de bijzondere manier waarop hij de armen en mentaal zieken wist te helpen. Hij was de oprichter van organisatie Jad Ezra (‘helpende hand’).

Al van jongs af aan hielp Reb Oesher de armen en zieken. Velen kwamen naar hem toe voor advies en voor het ontvangen van een zegen. Door zijn vele activiteiten kreeg hij door de jaren heen vele volgelingen die leerden van de manier van leven van Reb Oesher en zich ook gingen inzetten voor de armen en zieken. Deze groep zet zijn activiteiten voort, onder meer binnen Jad Ezra.

Thora en chassidisme

De Thora- en de chassidische leer waren Reb Oesher’s leidraad. Zijn leraren waren onder meer de schrijver van het boek Pri Haarets, rabbijn Menachem Mendel van Vitebsk, het boek Yismach Yisrael van de rabbijn Yerachmieel Danziger van Alexander. Hij was een goede vriend van rabbijn Gedalyah Kenig, een leider binnen de Breslav chassidiem van de vorig generatie.

Volgens Reb Oesher is het de opdracht van elk mens om te komen tot toewijding aan de Schepper. Hij eiste van zijn leerlingen de Hand van G’d te zien in elke gebeurtenis in hun leven. Elke goede of slechte gebeurtenis is veroorzaakt door G’d. De gebeurtenissen in het leven hebben als doel te komen tot onvoorwaardelijke toewijding aan G’d. Hij leerde allen die het maar wilden horen hoe je deze toewijding kan bereiken.

Activiteiten

In de zestiger jaren heeft Reb Oesher Jad Ezra opgericht. Op deze manier konden velen deze toewijding aan G’d in de praktijk brengen. De organisatie helpt waar mogelijk met verschillende projecten zoals sociale werkplaatsen, een beschermde woonomgeving voor mentaal zieken. Maar ook voedseldistributie, gaarkeukens, twee tandartklinieken met goedkope tarieven. Daarnaast ook kinderopvang, een gastenverblijf in Miron en goedkope trouwzalen in Bne Berak en meer.

Bij Reb Oesher ging het echter nooit om de kwantiteit, maar over de kwaliteit en het resultaat voor diegenen die hij wilde helpen. De woorden van de profeet Habakuk stonden hoog in het vaandel van Reb Oesher: “Loop in bescheidenheid met G’d”. Hij heeft alle activiteiten in alle bescheidenheid gedaan zondar fanfare of reclame en zo heeft hij de armen en zieken geholpen op de meest discrete en respectabele manier.

rabbijn

rabbijn
Rabbijn Asher Freund
Hulp bij armoede
Voedselhulp
Gastvrijheid in Miron
Goedkope tandartszorg
Rehabilitatie mentaal zieken
Huwelijksondersteuning