Lea Farkash

Mevrouw Lea Farkash is voorzitster van de Stichting Vrienden van Jad Ezra. Begin 2019 werd ze geïnterviewd door Jack van der Tang voor Radio Israël. Een gedeelte daarvan verteld ze over zichzelf. Hier een deel van het interview, dat u onderaan deze pagina geheel kunt terugluisteren.

Interview

Jack van der Tang: “Manishma Lea.”

Lea Farkash

Lea Farkash: “Ja, Baruch Hasjem, God dank.’

Jack van der Tang: “Ik vind het heel erg bijzonder dat je bij ons bent in de studio, en we hebben elkaar net leren kennen, we hebben elkaar nog nooit ontmoet.

En nou gaan we verder en dan mogen de luisteraars eens meemaken wie jij bent, want jij spreekt Nederlands, kun jij wat vertellen over je achtergrond?”

Lea Farkash: “Ja, waar wil je dat ik begin, ik kan beginnen van eehm… tweeduizend jaar geleden.”

Jack van der Tang: “Nou ik zou het bij jouzelf even houden.”

Lea Farkash: “Oh bij mijzelf oké, nou laten we het zo beginnen. Ik ben in Suriname geboren en voor de onafhankelijkheid van Suriname is mijn familie naar Nederland gekomen, eigenlijk met de bedoeling om op weg te zijn naar Jeruzalem.

Maar het was net voor de Zesdaagse Oorlog en de nieuwsberichten waren rampzalig natuurlijk over Israël, want de Arabische landen schreeuwden moord en doodslag, dat het einde van de staten in zicht was.

nodig ons uit!Nodig ons uit Lea komt graag bij u langs voor een lezing
Een aantal keer per jaar is Lea in Nederland om lezingen te geven over allerlei onderwerpen rondom Israël en het Jodendom. Het liefst doet ze dat in kleine (huis)kringen.
Klik hier voor meer info en aanvragen »

Toen hebben mijn ouders gezegd we blijven nog even in Nederland en “even” is zo gegaan dat ik de middelbare school nog heb afgemaakt, maar nadat de middelbare school af was toen heb ik gezegd ‘tot hier, nu ga ik naar Israël’.

En ik kwam in Israël en ik voelde me als een vis in het water, dat was in 1979 en toen heb ik me daar gesetteld tot op de dag van vandaag.”

Jack van der Tang: “Jouw ouders, zijn die ook uiteindelijk nog naar Israël gegaan?”

Lea Farkash: “Nu woont het grootste deel van mijn familie in Israël.”

Video lezing over ‘De Joodse vrouw in gezin, synagoge en samenleving’.
In het najaar van 2014 sprak Lea bij de Israëlcursus van Christenen voor Israël over dit onderwerp.
Klik hier om de video terug te kijken»    
 

Jack van der Tang: “Een grote familie?”

Lea Farkash: “Ik heb natuurlijk ook nog familie nog in Nederland en Suriname, maar mijn nabije familie die woont allemaal in Israël.”

Jack van der Tang: “Waar heb je trouwens gewoond in Nederland? In Amsterdam?”

Lea Farkash: “Ik ben opgegroeid in Amsterdam, wat ik altijd beschrijf als het ‘Joodse getto zonder muren’. Dat betekent echt in dat Joodse wereldje waar je weinig, tot geen contact had eigenlijk met de gewone Nederlander. Buitenvelderd, Amstelveen.”

Jack van der Tang: “Heb je goede herinneringen aan Nederland?”

Lea Farkash: “Ja, Nederland is voor een Joodse gemeenschap een heerlijk land. Je bent vrij om te doen wat je wilt. Je kunt je ontplooien, met alle gemak. Maar ik ben opgegroeid in een orthodox gezin. Het ideaal was toch: als wij terug kunnen gaan naar dat oude beloofde land waar mijn ouders, grootouders, overgrootouders, ga maar tweeduizend jaar terug, waar zij driemaal per dag hebben gebeden: God, breng ons terug van de vier uithoeken van de wereld … En eindelijk, na tweeduizend jaar, had ik de mogelijkheid om dat te doen, dus waarom niet?”

Jack van der Tang: “Ik kan je natuurlijk zien, hier tegenover me in de studio, maar de luisteraars natuurlijk niet. Hoe zou je jezelf beschrijven, qua geloof?”

Lea Farkash: “Wat mensen in Nederland zullen begrijpen als ik dat zeg is dat ik behoor tot de groep ‘ultra-orthodoxe’ Joden. Maar dat is een verkeerde benaming. Ik zou mezelf liever beschrijven als een Thoragetrouwe Jodin, een Bijbelgetrouwe Jodin, wiens ideaal het is, om Gods wil te vervullen voor zover ik kan.”

Jack van der Tang: “Ik ben toch een beetje verbaasd. Op mij kom je niet over als ultra-orthodox. Wat beschouw jij dan als ultra-orthodox?”

Lea Farkash: “Wat ik net al zei: ultra-orthodox is Bijbelgetrouw, Thoragetrouw. De wil van God zo goed mogelijk willen vervullen in elk detail. Het moeilijkste detail is niet je uiterlijk, maar zoals mijn rebbe, mijn levensleraar, zei: werk aan jezelf, aan je eigen eigenschappen, je eigen karakter, en probeer je met alles wat je hebt aan God te binden om zo een goed mens te worden, een goede Jood te zijn.”

Beluister het volledige interview met Radio Israël hieronder in de player.