Redding door het simpele vertrouwen in G’d

Redding?! Sinds 7 oktober is er veel veranderd in Israël. Veel mensen beseffen nu dat het bestaan van de staat Israël niet vanzelfsprekend is. Het leger en de Mossad doen hun best, maar we moeten realistisch blijven.

Dit is een moment om stil te staan bij wat er gebeurt en na te denken over wat ieder van ons kan doen om te helpen.

Poerim

Vandaag heeft het Joodse volk geen profeten, maar hebben we de profeten nodig om te weten wat de situatie is? Nee, want het is al jarenlang geleden beschreven in de Thora en door de verklaarders wat er in het einde der dagen zal gebeuren.

Over twee weken vieren we het  Poeriemfeest, ter herdenking van de nederlaag van Haman die het Joodse volk wilde vernietigen. Amalek was de eerste die het Joodse volk heeft aangevallen na de uittocht uit Egypte. Hoewel de strijd op het eerste gezicht conventioneel lijkt, geven de Thora en de verklaarders er een diepere betekenis aan. De geleerden leggen uit dat Amalek deze aanval kon uitvoeren omdat de Joden waren verslapt in hun toewijding aan G’d en studie van de Thora.

Er is nog een reden die wordt aangegeven voor de aanval van Amalek. De Thora vertelt ons dat de Joden klaagden over dorst en het eindigt de discussie met de zin (Shemot, Exodus 17:7) waarin staat dat “de plaats waar de Joden klaagden over een gebrek aan water Massah Umeriva is genoemd, omdat ze daar vochten met G’d en Hem op de proef stelden door te zeggen: ‘Is G’d onder ons of niet?'” De volgende zin vertelt ons dat Amalek kwam om te vechten tegen het Joodse volk.

Rashi* legt uit dat de twee zinnen met elkaar verbonden zijn, waarbij G’d zegt: “Ik ben altijd onder jullie en altijd bereid om te helpen met al jullie behoeften en toch hebben jullie de brutaliteit om te twijfelen of G’d bij je is of niet. Ik zweer dat er een hond zal komen en je zal bijten en je zult Mij om hulp roepen, dan zul je weten waar Ik ben!”

Vader en zoon

Rashi schrijft een parabel om G’ds woorden te illustreren. Een man droeg zijn zoon op zijn schouders terwijl ze samen op weg waren. Onderweg zag de jongen iets wat hij wilde en vroeg zijn vader het voor hem op te rapen. De vader deed dat. Dit gebeurde nog een tweede en derde keer.

Op een gegeven moment ontmoetten ze iemand op de weg, en de jongen vroeg hem of hij wist waar zijn vader was. De vader, verbaasd en boos, riep uit: “Hoe kun je niet weten waar ik ben?” Vervolgens tilde hij zijn zoon van zijn schouders en zette hem op de grond. Op dat moment kwam er een hond voorbij en beet de jongen.

Op dezelfde manier werd het Joodse volk, dat aan G’d twijfelde, kwetsbaar en blootgesteld aan aanvallen.

Amalek en alle volkeren die ons door de eeuwen heen aanvielen, verschenen niet toevallig. G’d heeft Zijn bescherming van ons weggenomen vanwege onze misdaden dus konden ze aanvallen.

We hebben geen gebrek aan vijanden die ons willen doden.

Hoewel de aanval van Amalek en Israëls overwinning duizenden jaren geleden plaatsvonden, blijft het een belangrijke les over hoe we kunnen overleven in een vijandige wereld en hoe wij onze tegenstanders kunnen overwinnen.

Israël voert al tientallen jaren oorlog met terroristen. De Joden in Israël lijden al eeuwenlang onder de handen van Arabieren, maar de aanvallen op 7 oktober 2023 waren de ergste sinds de Holocaust.

Israël verklaarde Hamas de oorlog en beloofde die slechte mensen te vernietigen en de gegijzelden te redden. De oorlog sleept zich meer dan een jaar voort en Hamas heeft nog steeds de controle over Gaza en dicteert voorwaarden waaraan Israël zich moet houden voor de terugkeer van de gegijzelden.

Israël die zichzelf als sterk beschouwt is overgeleverd aan een veel inferieure groep die ze hadden gezworen uit te roeien.

Hoe kan dit gebeuren? Wat belangrijker is, wat kunnen we doen om te helpen?

Een dag na de tragische begrafenissen van de familie Bibas gebeurde er iets bijzonders. Terroristen hadden een massamoord gepland voor vrijdagochtend. Ze plaatsten bommen op vijf bussen in de omgeving van Tel Aviv, die om 9:00 uur zouden ontploffen, precies wanneer de bussen vol zouden zitten met mensen die boodschappen voor Sjabbat deden.

Maar er gebeurde een wonder. Drie van de bommen gingen per ongeluk al op donderdagavond om 21:00 uur af, terwijl de bussen nog leeg in hun depots stonden. Dit leidde tot een snelle inspectie, waarbij nog twee bommen werden ontdekt en onschadelijk gemaakt voordat ze schade konden aanrichten.

Wie redde de levens van de honderden mensen die in die bussen zouden zitten? Was het de politie? Het leger?

Het was G’d die ingreep en ervoor zorgde dat het bloedbad niet plaatsvond.

Je niet kan ontkennen dat het een wonder was.

Wanneer we erkennen dat G’d ons beschermt, ontvangen we Zijn bescherming. Maar als ons vertrouwen in Hem wankelt en we beginnen te twijfelen, brengen we onszelf in gevaar.

Veel mensen vragen zich nog steeds af hoe het mogelijk was dat Israël de aanval van 7 oktober niet zag aankomen en de terroristen niet kon tegenhouden. Waarom is Hamas nog niet verslagen, ondanks dat Israël een van de sterkste legers ter wereld heeft?

Hoe kan het dat de Amerikaanse president strenger optreedt tegen Israëls vijanden dan Israël zelf? En hoe kan het dat, ondanks tientallen jaren van waarschuwingen van de Israëlische premier over het gevaar van Iran, dat land nu op de rand van het ontwikkelen van kernwapens staat?

Hoe kan dat?

Voor degenen die gezegend zijn met simpele vertrouwen in G’d is het antwoord duidelijk.

Hoewel we geen profetie meer hebben om ons naar de echte redenen te geven en ons tot inkeer te laten komen, kunnen we uit de Thora afleiden wat we moeten doen.

  • Wanneer het volk onderling ruzie maakt en er onderlinge haat is.
  • Wanneer de politieke en militaire leiders van het land de G’ddelijke hulp niet erkennen.
  • Wanneer het Joodse land de Thora bestrijdt en men wil dwingen hun Thora studie in te ruilen voor M16-aanvalsgeweren.

Door al deze factoren wordt G’ddelijke woede aangewakkerd en brengt het volk schade aan zichzelf.

Met Poeriem in aantocht, laten we leren van de strijd tegen Amalek en ons vertrouwen in G’d versterken. Zo kunnen we ons bevrijden van onze vijanden.

* Rasji, afkorting van: Rabbi Sjlomo Jitschaki (Troye 1040-1105) was een Franse rabbijn die tot op de dag van vandaag wordt beschouwd als een van de belangwekkendste verklaarders van de Tenach en Talmoed.

Gerelateerde berichten

Reageer


4 + 10 =