Lea Farkash te gast bij Christenen voor Israël

Op 11 maart 2024 werd Lea Farkash geïnterviewd door Sara van Oordt bij Christenen voor Israël. Bekijk hieronder de opname.

Eerste stukje van het interview

De oorlog met hamas is ruim 5 maanden aan de gang. Bij mij aan tafel Lea Farkash. Die woont in Jeruzalem en met haar Stichting Jad Ezra armoede bestrijd in de stad. Waar putten Joden op dit moment hun kracht uit nu er zoveel aan de hand is in Israël. Daar hebben we het over in deze uitzending. Lea van harte welkom. Dankjewel Fijn dat je er bent.

We gaan met jou over een heleboel dingen praten over situatie in Israël, wat jullie doen als Jad Ezra, hoe jij ook in deze moeilijke situatie kracht put uit je geloof.

Actualiteit

Maar eerst gaan we kijken naar actualiteit zoals we eigenlijk altijd in deze uitzendingen doen. Wat er de afgelopen dagen is gebeurd en gisteren werd het nieuws nogal gedomineerd door de opening van het Holocaust museum. Even kort te beginnen een Holocaust museum wordt nu in 2024 geopend. Hoe belangrijk is zo’n museum? Ik zou zeggen belangrijk dan ooit. Ik heb gemerkt in mijn bezoeken aan Nederland dat mensen hun geschiedenis niet kennen. En als jij je geschiedenis niet kent dan is de kans dat de geschiedenis zich herhaalt heel erg groot. De Holocaust is iets dat zeker niet willen dat herhaald wordt.

Gevaar

Maar je ziet het gevaar in de verte je ziet het gevaar van een enorm opkomend antisemitisme in Nederland, in Europa, over de hele wereld. Het kan weer, het mag weer, dus zo’n museum is een noodzaak. Het is niet een ‘Ik wil’, ‘het is een goed idee’, ‘het is cultureel’, het is een noodzaak. Gisteren is dat museum geopend. De koning was erbij aanwezig, de minister president was erbij aanwezig ook verschillende ministers. Is dat een goed signaal? Dat eigenlijk Nederland daarmee zegt van ‘we vinden dit ook belangrijk’? Iemand die heeft mij gisteren gezegd van het enige land dat echt geleerd heeft van de Holocaust, dat is Duitsland.

Gerelateerde berichten

Reageer


20 − negentien =