Ismaël in de Thora

De orthodox Joodse journalist Aryeh Erlich plaatste 90 jaar geleden in de krant de woorden van de Chafetz Chaim, z’tl, (september 15, 1933 – januari 26, 1838) over Ismaël.

Erlich schreef: “Ik ben niet degene die het zegt, want het is tegenwoordig niet politiek correct, maar kijk wat de Chafets Chaim, z’tl, negentig jaar geleden zei.”

Relatie

Ismaël

De Chafets Chaim werd gevraagd naar de toekomst van de relatie tussen de Joden van het land Israël en de zonen van Ismaël. Dit was zijn antwoord:

‘Onze Thora is eeuwig – als er staat ‘והוא יהיה פרא אדם’ (Bereeshiet 16:12). Hij zal als mens als een wilde ezel zijn…. Dit betekent dat Ismaël zal altijd פרא אדם een wild mens blijven. Zelfs als de beschaafde volkeren van de wereld zullen proberen hen op te voeden, zal dat niet lukken. Dit omdat ze [inherent] wild zijn.’

“Zelfs als Ismaël een opleiding krijgt als advocaat wordt, zal hij een   פרא אדם ‘wild mens’ als advocaat zijn. En als hij wordt opgeleid om professor te worden, dan zal hij een פרא אדם ‘wild mens’ als professor zijn.’

“Omdat zijn wreedheid nooit van hem zal worden verwijderd. De Torah zegt ‘והוא יהיה פרא אדם’ en ‘יהיה’ (yiyeh) betekent voor altijd.”

De Chofetz Chaim sloot af met een zucht en zei: “Oy, wie weet wat dit  wild mens aan het eind der dagen met het Joodse volk zal doen!”

Bron: World Yeshivah news.

Gerelateerde berichten

Reageer


2 × 2 =