Wij zijn onze eigen vijand

Winston Churchill citeerde ooit in een toespraak tot het Lagerhuis het gewijzigde, semi-grappige aforisme: “We hebben de vijand ontmoet en zij zijn ons”, bij het beschrijven van de tekortkomingen van het beleid van de toenmalige regering in Engeland.

In de Tora Dewariem (Deuteronomium) 21:10–25:19,  vinden we dit idee in detail beschreven. De Tora beschrijft: “Wanneer je eropuit trekt om tegen je vijand te strijden en de H-r, je G-d , zal die vijand in jouw hand overleveren…”

Wie is die naamloze vijand waarmee de Tora ons gebiedt om te strijden? De rabbijnen en commentatoren van Israël beweren lang geleden dat de ware vijand van alle mensen in ons op de loer ligt. Het heeft zich nooit geabonneerd op feel-good, wat dan ook, gimmick achtige, momenteel modieuze maar snel verouderde projecten.

Er was nooit een gratis lunch, een snelle oplossing, een comfortabel, geen normen, geen eisen, pijn en opoffering, met-het-hedendaagse jodendom.

Maand Elul

Onmiddellijke wondermiddelen, public-relations-slogans die inherent leeg zijn van echte waarde, leiden een persoon individueel of Israël in het algemeen niet tot enige spirituele groei. In plaats van tegen “onze vijand” te vechten, worden ze een deel van de “vijand” zelf.

Deze speciale maand Elul, die ons naar de heilige dagen leidt; de tien dagen van berouw van Rosh HaShana tot Jom Kipoer; de vreugdevolle feestdag van Soekot; de speciale rol van de Tora in ons leven, gesymboliseerd door Simchat Tora, het zijn allemaal wapens waarmee we kunnen zegevieren over ‘onze vijand’.

De tragedie van het hedendaagse jodendom is dat het zich in hoge mate niet bewust is van het bestaan, het belang en de noodzaak van deze heilige dagen en wat ze ons zouden moeten meedelen.

Joden zijn zo verschrikkelijk onwetend over het jodendom dat ze niet kunnen beseffen dat wij onze eigen ergste vijanden zijn.

Shabbat

Tijdens een recent “outreach”-seminaar over het jodendom stond een vrouw uit het publiek op en vroeg de rabbijn, de spreker: “Dit zijn allemaal prachtige idealen waarover u met ons hebt gesproken. Maar we hebben iets praktisch nodig in ons leven. We hebben minstens één dag in de week nodig waarop de familie allemaal bij elkaar kan komen, samen eten, samen praten. Een dag zonder televisie en werk, een dag van lezen en ontspannen, van samen nadenken en spiritueler worden. “Rabbi, waarom heeft het jodendom niet zo’n dag?”

Het is niet zo dat joden de halachische vereisten van de sabbat niet naleven – het is dat joden niet meer weten dat er een shabbes is!

Als men niet erkent dat er een vijand is, dan zal men ongetwijfeld slecht voorbereid zijn om zichzelf te verdedigen tegen de stuwkracht van die vijand. En zo zijn we getuige van de verwoesting van de Amerikaans-Joodse gemeenschap* en het gebeurt zonder klagen, bijna zonder kennisgeving.

Ik ben ervan overtuigd dat er grote groepen niet-gelieerde joden zijn die op zoek zijn naar een diepere betekenis voor hun leven. Ze zijn op zoek naar iets om hun ziel tevreden te stellen.

Vijand: ‘anti-Tora-propaganda’

Dus, waarom is er geen grotere stroom van nieuw geïnteresseerde en nieuw toegewijde Joden? Eén reden, daar ben ik van overtuigd, is dat ze voor het judaïsme zijn afgeschrikt door onophoudelijke anti-Tora-propaganda, meestal georkestreerd door bepaalde joodse groeperingen zelf, die geïnteresseerd zijn in het promoten van hun eigen persoonlijke en organisatorische agenda’s.

Onze persoonlijke vijanden zitten in ons eigen kamp. Duizenden joden volgen andere religies, volledig onwetend van hun eigen geloof en dus fundamenteel niet in staat om enige intelligente spirituele keuzes in hun leven te maken vanwege deze onwetendheid over en subtiele vooroordelen tegen het jodendom die door de joden zelf in hun leven zijn geïntroduceerd.

Generaties van zichzelf hatende joodse auteurs, komieken, mediasterren en politieke figuren hebben allemaal hun tol geëist van het Amerikaanse jodendom. Het wordt tijd dat we wakker worden voor de gevaren die in ons op de loer liggen en onszelf verdedigen om onze overleving als Joden te garanderen. (R.Berel Wein)

Bron: Lada’t Gilyonot – Nederlands

*niet alleen de Amerikaanse Joodse gemeenschap, maar de Europees en Nederlands Joodse gemeenschap zeker ook.

Reageer


19 + negen =