De actualiteit van de  verwoesting van de Tempel in Jeruzalem. Toen en nu.

In de tijd van de Tweede Tempel in Jeruzalem gebeurde een ernstig incident, en dit heeft veel te maken met de actualiteit van vandaag.

Er was eens een groot feest dat georganiseerd werd door een man, een groot feest voor al zijn vrienden. Hij stelde een gastenlijst op en vroeg zijn bediende om de uitnodigingen te versturen. Op de gastenlijst stond een persoon genaamd “Kamtza”, maar de bediende maakte een vergissing en nodigde “Bar Kamtza” uit, die een grote vijand van de gastheer was!

Toen Bar Kamtza zijn uitnodiging ontving, was hij in eerste instantie blij dat de gastheer hem wilde vergeven en op het feest wilde hebben. Toen hij op het feest verscheen, ontdekte de gastheer de vergissing en werd heel boos. Hij beval zijn bediende om Bar Kamtza meteen weg te sturen.

Bar Kamtza voelde zich vernederd en smeekte de gastheer om hem te laten blijven, zelfs als hij de kosten van het hele feest zou betalen. Maar de gastheer bleef onvermurwbaar en stond erop dat Bar Kamtza meteen vertrok.

Bar Kamtza was diep gekwetst en vernederd en besloot zijn pijn te uiten bij de Romeinse autoriteiten en te vertellen hoe slecht de Joden zijn in Jeruzalem.

Dit kwam tot een reactie van gebeurtenissen die uiteindelijk leidden tot  de verwoesting van de Tempel in Jeruzalem. Het verlies van de Tempel was geen toeval of een ongelukkige samenloop van omstandigheden, maar het gevolg van ongegronde haat tussen mensen.

Actualiteit – Sleutel

We moeten streven naar eenheid en liefde voor elkaar, zelfs als we grote meningsverschillen hebben. Door elkaar te steunen en elkaar onvoorwaardelijk lief te hebben, kunnen we bijdragen aan een betere wereld en onze gemeenschappen versterken. (zie Chafetz Chaim: Maamar Ahavat Jisrael, hoofdstuk 5)

Wij moeten ons inzetten om eenheid en vriendschap te bevorderen, zowel binnen onze eigen gemeenschappen als daarbuiten. Onthoud dat het vermijden van ongegronde haat en het koesteren van liefde en begrip voor elkaar de sleutel is tot een vreedzame en harmonieuze toekomst voor ons allemaal. We hebben de sleutel tot onze verlossing in eigen handen. Hoe? Door te leren van onze fouten en te streven naar het tegenovergestelde van haat, namelijk onvoorwaardelijke liefde. Want de sleutel tot verlossing ligt in onze handen, en het begint allemaal met liefde die nergens van afhankelijk is. Ahava she’ena tloeja b’dwar (Liefde zonder reden).  

Ik bid voor de vrede van Israel  dat we spoedig de vervulling van de profetie mogen zien: “Ik zal uw rechters herstellen zoals eerst en uw raadgevers zoals in het begin; daarna zult u ‘Stad van Gerechtigheid’, ‘Getrouwe Stad’ worden genoemd” (Yeshayahoe 1:20) 

Actualiteit van ongegronde haat

Voorlopig zal ik blijven rouwen over de ongegronde haat onder ons, met de hoop dat we allemaal zullen weten wat ‘liefde zonder reden’ is.

Reageer


drie × vijf =