Gerechtigheid door middel van liefdadigheid en liefdevolle toewijding

כ  צֶדֶק צֶדֶק, תִּרְדֹּף–לְמַעַן תִּחְיֶה וְיָרַשְׁתָּ אֶת-הָאָרֶץ, אֲשֶׁר-יְהוָה אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לָךְ.
“Gerechtigheid, gerechtigheid zult u nastreven, opdat u zal leven en het land zal erven dat uw G’d u geeft.” ( Dewarim, Deuteronomium 16:20)

Tzedaka, dat betekent ‘liefdadigheid’ in het Hebreeuws, het komt van het woord ‘gerechtigheid’. Het klinkt misschien vreemd dat ‘gerechtigheid’ en ‘liefdadigheid’ met elkaar verbonden zijn, maar in de Thora (de Bijbel) is dat precies het geval. Het gaat niet alleen om het doen van een goede daad, het is een verplichting die we moeten nakomen, of we nu wel of geen zin hebben om te geven.

De Thora gebied ons om een bepaald percentage van je inkomen aan de armen te geven. Dat is een manier om ervoor te zorgen dat iedereen in een rechtvaardige samenleving de middelen heeft om een gelukkig en productief leven te leiden. Het gaat erom dat we zorgen voor elkaar en dat we eerlijk delen met degenen die het minder hebben.

Denk maar eens aan een tzaddik, een ‘rechtschapen persoon’. Dat is iemand die er altijd naar streeft om gerechtigheid in de wereld te brengen. Veel van deze bijzondere mensen zijn extreem toegewijd aan het geven van tzedaka (liefdadigheid). Ze geven vaak het grootste deel, zo niet alles, van hun geld aan de armen. Ze begrijpen dat het hun verantwoordelijkheid is om anderen te helpen en bij te dragen aan een rechtvaardige samenleving.

Dus, liefdadigheid is niet zomaar iets wat je af en toe doet. Het is een essentieel onderdeel van ons leven en een manier om recht te bevorderen. Het maakt niet uit hoeveel geld je hebt, je kunt altijd iets geven aan degenen die het nodig hebben. Als je dit doet draag je bij aan een wereld waarin iedereen gelijke kansen heeft en waarin gerechtigheid heerst.

Laten we allemaal een beetje meer tzedaka geven om gerechtigheid en liefdadigheid in de wereld te verspreiden.

De Thora benadrukt het belang van gerechtigheid door het woord in het vers te herhalen:

  צֶדֶק צֶדֶק, תִּרְדֹּף–לְמַעַן תִּחְיֶה וְיָרַשְׁתָּ אֶת-הָאָרֶץ, אֲשֶׁר-יְהוָה אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לָךְ  

We hebben allemaal de opdracht gekregen om gerechtigheid na te streven, maar dat betekent niet dat het gemakkelijk is. Gerechtigheid is iets wat we actief moeten nastreven, het komt niet vanzelf.

Het is alsof je een berg beklimt. Het kost tijd, energie en doorzettingsvermogen om de top te bereiken. Zo is het ook met gerechtigheid. Het vereist voortdurende inzet en grote inspanningen van ons allemaal.

Vaak zijn er obstakels op de weg er naar toe. Er zullen momenten zijn waarop het moeilijk is om het juiste te doen, maar dat betekent niet dat we moeten opgeven. We moeten standvastig blijven en blijven vechten voor gerechtigheid, zelfs als het moeilijk is.

Het vergt ook moed om gerechtigheid na te streven. We moeten soms tegen de stroom in gaan en opkomen voor wat juist is, zelfs als anderen het er niet mee eens zijn. Dat is wat gerechtigheid vereist: moedig zijn en opkomen voor wat goed en rechtvaardig is.

We mogen niet passief zijn als het gaat om gerechtigheid want het is een G’ddelijke opdracht. Laten we actief streven naar een rechtvaardige wereld, wetende dat het niet gemakkelijk zal zijn. Met onze voortdurende inzet en inspanningen kunnen we een verschil maken en een rechtvaardige samenleving opbouwen door middel van Tzedaka en Chessed

Gerelateerde berichten

Reageer


10 + acht =