Een hoed met uitleg deel 1

Stukje tekst uit de video over kleding en hoed

Er zijn verscheidene sectoren binnen de orthodoxe wereld en ik behoor tot aan de Litouwse sector. Overal waar ik me één wil voelen met mijn indentiteit, doe ik zeker de hoed en het pak aan. Ook als ik ga naar een bruiloft uit een andere sector, of welk event dan ook, als ik mezelf wil respecteren, kan ik niet aankomen zonder mijn hoed en kostuum.

Beneden in de Jesjiewa is er een garderobe waar iedereen zijn hoed en jasje ophangt, 600 stuks! Vlak voor het middaggebed komt iedereen zijn jasje en hoed op doen, maar hoe wordt het herkend? Alles ziet er hetzelfde uit! Zelfs zonder nuanceverschillen! De enige verklaring: Dit is wat jij bent, geen andere optie.

Hoed – Europa

De kleding van het Joodse volk werd gevormd in de landen waarin ze verbleven. En ook volgens de grillen van elke heerser in dat bewuste land. Wij weten dat de mensen die hier in Israel hebben gewoond, hier rondliepen met een tulband, met lange gestreepte kleding, kortom, dat is de traditionele Joodse klederdracht. Ook gedragen door onze Joodse voorouders.

En dat is eigenlijk onze klederdracht, inwoners van Jeruzalem, en volgers van de Chassidische stroming: Toldot Aharon. Dit is volgens ons de authentieke klederdracht, en we voegen enkele elementen toe uit ons recent Europees verleden.

Regenboog

We werken volgens alle kleuren van de regenboog, iedereen komt hier, van de meeste fanatieke ultra-orthodoxe, tot de meest seculiere Jood uit Dimona of Tiberias. Een speciaal jasje, geschikt voor bruiloften of andere feestelijkheden, ook de vader of andere familieleden kunnen het dragen, niet bedoeld voor de Sjabbat, voornamelijk dus geschikt voor bruiloften.

De Chassidiem hebben hun eigen speciale klederdracht, zij dragen dit soort kleren niet. Joden van Litouwse of Sefardische afkomst dragen dit, uit elke sector. Nu draag ik een lange jas, een Chassidisch kledingstuk voor Sjabbat.

Gerelateerde berichten

Reageer


10 + 15 =