Wonderlijk verhaal (engels)

Klein stukje vertaling van dit wonderlijk verhaal

Begin van een wonderlijk verhaal. Op 11 december 1995 om 20.00 uur explodeerde een ketel in de grootste textielfabriek in Amerika: ‘de Malden Mills‘. Hierdoor brandde de hele fabriek tot aan de grond toe af. Het vuur was zo groot dat het tot mijlenver in de omgeving te te zien was. En het duurde wel een week om het vuur te blussen.

Op het moment van de explosie vierde meneer Aaron Feuerstein de eigenaar van het bedrijf zijn 70ste verjaardag. Tijdens het feest kwam een van de leidinggevenden naar hem toe en zei: ‘meneer Feuerstein, meneer Feuerstein er is brand in de fabriek!’

Tegen de tijd dat hij daar aankwam, was de fabriek, gebouwd door zijn grootvader in de vroege jaren 1900, grotendeels verdwenen. 3000 werknemers die bij de Malden Mills werkten, verloren hun werk.

Bijzondere directeur

Vele fabriekeigenaren zouden na zo’n voorval het verzekeringsgeld opeisen en daarvan gaan genieten. Maar meneer Feuerstein deed het anders. Vanaf dag één na deze ramp hield hij alle werknemers in dienst en betaalde hun salaris door, ook al konden ze niet werken.

Hij heeft er hard aan gewerkt om de fabriek weer op te bouwen op dezelfde plaats, met dezelfde werknemers. Hij koos niet voor de mogelijkheid om de fabriek elders te bouwen om zo goedkoper personeel te kunnen krijgen, maar herbouwde op de plaats waar de fabriek stond.

wonderlijk verhaal – Kidush Hasjem

Aan het einde van de video, krijgt Yoel Gold (de interviewer) de gelegenheid om meneer Feuerstein te interviewen. Aan het eind van het gesprek noemt meneer Feuerstein het een ‘Eer voor de naam van de Eeuwige’ om het te doen zoals hij gedaan heeft. Met andere woorden, men had slecht gesproken als hij het verzekeringsgeld voor zichzelf had gehouden over de Joden en Hasjem. Maar hopelijk nu hij het anders gedaan heeft zullen de mensen goed spreken.

Gerelateerde berichten

Reageer


9 − 6 =