Een beetje licht duwt veel van de duisternis weg

Waar vinden wij het licht in een tijd van duisternis? Zoals Rabbi Nachman ons leert: een beetje licht duwt veel van de duisternis weg. Hoe werkt dat? Het Chanoeka feest, het feest van licht om ons leven licht te geven.

Deze lezing heeft Lea Farkash gegeven op 12-12-2022

Het eerste stukje van de lezing

Het Chanoekafeest. Dit is een feest dat niet zo is als alle andere feesten binnen het Jodendom. Als je bijvoorbeeld het feest hebt van loofhuttenfeest of pesachfeest of het wekenfeest dat is allemaal een opdracht dat rechtstreeks in de Thora beschreven staat en dan moeten we dus dat moeten we dus uitvoeren zoals dat geschreven staat in de Bijbel in de Thora. Het Chanoekafeest kwam vele vele jaren later eigenlijk in de tijd dat er geen profetie meer was en ook in de tijd dat er geen wonderen meer gebeurde. Dus wat is er dan gebeurd?

Hoe komt hetdat toch zo’n feest gevierd wordt. Maar niet alleen dat waarom die kaarsen waar staat het voor? Nou ja, zoals we allemaal weten, zo heb ik ook deze lezing genoemd, dat een beetje licht duwt veel van de duisternis weg. Je hebt een donkere kamer en dan komt er een klein beetje licht in de kamer dan is het als het ware al schemerig, dan is het niet meer zo donker. 

En dat is vooral natuurlijk in de donkerste tijd als het ware van het jaar. Dat het echt in het midden van de winter valt. Nou wat is de betekenis? Er zijn natuurlijk heel veel betekenissen, maar wat is, zeg voor mij, een belangrijke betekenis van dit chanoekafeest van inwijdingsfeest? 

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

 

Dankbaar

Allereerst is het heel belangrijk. Het is een essentieel onderdeel van de Jodendom. Dat je iemand dankbaar moet zijn, je moet dankbaar zijn voor alles wat we hebben, voor de grote dingen voor de kleine dingen. 

Gerelateerde berichten

Reageer


achttien + 6 =