De maand Eloel…effe stoppen

De maand Eloel

De maand Eloel is het moment dat we even stoppen met de intense wedloop van het leven. Kom en denk na over de situatie waarin wij ons bevinden. Kijk naar jezelf en je omgeving.

Wat heeft invloed op onze ziel en ons gedrag?

Zijn het de uiterlijkheden zoals de mode die mij voorschrijven wat ik moet doen, of is er iets diepers dat mij op ander niveau raakt waar ik mij nauwelijks bewust van ben? Als dat bestaat, hoe kan ik in aanraking komen met het diepere? Hoe kan ik  verbinding maken met de juiste frequentie?
 

Elke dag zijn de media vol met eindeloze updates en veel actualiteiten. Wij volgen de verschillende ontwikkelingen in ons land en in de wereld met ongerustheid wat de toekomst ons zal brengen.

Wat gister nieuws was, is vandaag niet meer interessant. Ons geheugen is kort en we zijn gauw vergeten wat een paar dagen geleden is gebeurd.

De Joodse geleerden leren ons om de “werkelijkheid van de actualiteit” onder ogen te zien, Dit betekent je bewust te zijn van de dingen die je  beïnvloeden, dus niet meteen te vergeten wat gister of een paar dagen geleden is gebeurd.

De feestdagen helpen

De feestdagen van de Joodse kalender. Elk feest heeft een specifieke energie die we elk jaar nodig hebben voor onze ontwikkeling en ons bestaan.

De maand Eloel is bekend als “de maand van vergeving en barmhartigheid”.
Vanaf het begin van de maand Eloel beginnen we opnieuw aan een spirituele, fascinerende ‘reis’ dat de hele maand doorgaat tot Simchat Thora.

Elk van deze gebeurtenissen heeft een specifieke invloed die naar ons toe komt en dat ons het hele jaar met goede en positieve energie zal beïnvloeden.

De Thora roept je op om je voor te bereiden en jezelf ontvankelijk te maken voor deze positieve energie.

De mensen die zich bewust zijn van deze diepe spirituele periode zullen zich niet bezighouden met de voorbijgaande actualiteiten maar zij gebruiken de normale werkdagen van de maand Eloel als  voorbereiding voor het verscherpen van het spirituele bewustzijn, je binding met G’d.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>
 Sinai
eloel

Om dit beter te begrijpen moeten we 3300 jaar teruggaan. Op 17e Tammuz is Mozes van de berg Sinaï met de eerste stenen tafelen van de berg Sinaï afgedaald. Toen zag hij het gouden kalf zag en heeft de stenen tafelen kapot gegooid. Vervolgens  ging hij op de eerste dag van Eloel weer de berg op en na nog eens na  40 dagen kwam hij met de tweede stenen tafelen naar beneden. Die dag was Jom Kippoer.

Net als Mozes begint het Joodse volk in de maand Eloel aan een 40-daagse reis van innerlijke zuivering tot Jom Kippoer – de heiligste van alle dagen van het jaar.

In het midden is Rosj Hasjana waarbij iedereen terecht staat voor zijn daden. Op deze dag wordt bepaald of hij dit jaar levend zal eindigen of G’d verhoede niet, of zijn levensonderhoud in winst en eer zal zijn of in ontbering en vernedering, of hij gezond of ziek zal zijn, of hij troost zal ontvangen van zijn familie of dat hij zal lijden, enz., enz. Al deze en nog veel meer dingen  van  allergrootste belang worden op Rosj Hasjana beslist.

De dagen van Eloel zijn de voorbereiding op het grote oordeel dat elk mens wacht tijdens Rosj Hasjana. Dit is het begin van de volgende maand.

Rechtzaak

Als het een gewone menselijk rechtszaak zou zijn dan zouden we ons zeker zo goed mogelijk voorbereiden  vooral als het gaat over onze  economische, gezondheids-, familie- en zelfs existentiële toekomst.

We zouden veel tijd besteden om ervoor te zorgen dit proces te winnen.

De maand Eloel geeft je de kans om een proces van zelfonderzoek te beginnen. Bij jezelf nagaan wat het doel is van je leven ten opzichte van jezelf, anderen en G’d.

Dit is de ideale tijd om het doel van het leven te onderzoeken.

Eloel is het moment waarop we stoppen, een stap terug doen en beslissingen nemen over belangrijke veranderingen in je leven om G’ddelijke hulp te ontvangen.

Wil je in deze taak te slagen moet dan je eerst ontwaken uit je spirituele slaap.

We zijn al door eerdere “Eloels” gegaan en probeerden te veranderen maar we  waren niet in staat om te stoppen met tevell te eten, te stoppen met boos te zijn, te beginnen met tevreden te zijn in plaats van roddelen en jaloers te zijn, etc., etc.

Dus wat is er dit jaar anders? Hier wordt je toch wanhopig van? “Dit is hoe ik ben en er is niets aan te doen!!”? 

Het antwoord is simpel: geloof. Geloof dat “als je iets hebt gebroken, je het ook kan repareren”. Geloof dat “de Schepper in Zijn goedheid ons elke dag opnieuw een nieuwe kans geeft.

Gerelateerde berichten

1 reactie

Mooie woorden Lea!! Fijn dat ik dit jaar in Israël Rosh hashana kan vieren

Reageer


acht + twee =