Rabbijn Shalom Cohen – Wie was hij?

In een plaats waar er niet genoeg eer is voor de Joodse geleerden, daar kan de Thora niet tot bloei komen. Duizenden aanwezig op de begrafenis van Rabbijn Shalom Cohen. Op de plaats waar de Thora bloeit, Jeruzalem.

Rabbijn Shalom Cohen, geboren op 3 november 1930, was een van de acht kinderen van Rabbijn Efraim Hakohen een sefardische kabbalist in Jeruzalem.

Porat Yosef Yeshiva

Zijn vader was een leerling van de Ben Ish Chai in Bagdad voordat hij in 1924 naar Palestina was geëmigreerd. In 1931, het jaar waarin Shalom werd geboren, werd zijn vader benoemd tot rosh jeshiewa (hoofd) van Porat Yosef Yeshiva in de oude stad van Jeruzalem.

Shalom begon op 13-jarige leeftijd te studeren aan de Porat Yosef Yeshiva en ontwikkelde een reputatie van “ijver en vindingrijkheid”.

Hij trouwde met Yael, de dochter van Rabbijn Mansour Ben Shimon, een Safed-kabbalist die ook lesgaf aan Porat Yosef.  Het echtpaar kreeg acht kinderen.

Ondanks zijn jonge leeftijd  begon rabbijn Cohen na zijn huwelijk les te geven in de befaamde  Porat Yosef jesjiewa. Hij heeft daar tientallen jaren lesgegeven. Zijn vader en schoonvader waren kabbalisten maar zelf was hij dat niet.

Hij was adviseur van de Shas partij.

Er zijn duizenden mensen vanuit het hele land naar zijn begrafenis gekomen.

Groot leider verloren

Rabbijn Cohen was een van de grootste Thora geleerden van onze generatie. Hij was zeer geleerd in de wereld van de Thora. Door de Thora en sociaal leiderschap te combineren heeft hij  vele Joden heeft kunnen helpen. 

Na de dood van Rabbijn Ovadia Yosef vervolgde Rabbijn Cohen zijn pad als voorzitter van de Raad van Torah Wijzen van de Shas partij en als een baken van leiding waar op men vertrouwde.

Rabbijn Cohen was een grote geleerde die nooit stopte met het  leren en onderwijzen van  de regels en verklaringen van de Thora.

Zijn  liefde voor de Thora ging samen met de liefde voor de mensen. Het volk van Israël heeft een rechter van Halacha (Joodse wet) verloren. Hij was een gids voor velen en een openbare boodschapper van de eerste orde. Het Joodse volk heeft een grote leider verloren.

Hij is met grote eer begraven er waren duizenden mensen aanwezig om hem de laatste eer te bewijzen.

Gerelateerde berichten

Reageer


4 × vier =