Ongelimiteerd G’ds vertrouwen

G’ds vertrouwen. De beroemde Ba’al Shem Tov. Rabbijn Israël Baal Shem Tov werd geboren op de 18e dag van Eloel (September) in het jaar 1708  in een klein stadje genaamd Okup in de Oekraïne. De naam ‘Baal Shem Tov’, betekent ‘de meester van de goede Naam’, kreeg hij toen hij bekend werd als een groot en vroom leider met G’ddelijke krachten om wonderen te verrichten. De oprichter van het Chassidisme.

De Ba’al Shem Tov dacht na over zijn enorme vertrouwen in G’d.  

Yankel

Toen zei een hemelse stem: ‘Reb Yisroel, wees niet trots. Yankel de herbergier heeft meer vertrouwen in G’d dan jij.’

De Ba’al Shem Tov besloot om Yankel de herbergier te gaan opzoeken om te weten te komen hoe hij zich gedraagt met zoveel G’ds vertrouwen. De Baal Shem Tov bleef een aantal weken bij Yankel maar hij merkte niets bijzonders aan Yankel . . .tot op een dag….

Halverwege het avondeten van de Sjabatavond kwam een ​​plaatselijke boer binnen die drie keer met zijn stok op tafel sloeg en vervolgens weer vertrok.  Reb Yankel legde uit dat het een teken is dat hij binnenkort 5000 roebel aan huur moet betalen. Reb Yankel gaf toe dat hij het geld niet had en zeker niet van plan was om het geld te lenen. “G’d zal mij helpen, zoals Hij altijd heeft gedaan”, zei hij.

De volgende Sjabbat keerde de boer terug met dezelfde mededeling dat hij de huur moet betalen. Reb Yankel schreeuwde tegen hem: ‘Kom morgen terug.’

Honden

De boer riep terug: “Jood, als je het geld niet hebt dan gaan we je aan de honden voeren!”*

De volgende dag ging Reb Yankel aan het werk.  In de ochtend kwamen er drie zakenlieden langs en vroegen hem of hij als hun vertegenwoordiger kon optreden om tarwe voor hen te kopen voor de tsaar en ze wilden  hem 2000 roebel betalen voor alle moeite.

Yankel ging niet akkoord en eiste 5000 roebel. Ze boden 2500, daarna 3000, maar Yankel weigerde. Ze kwamen niet tot een akkoord en de mannen gingen weg.

Omstreeks twee uur ’s middags kwam de boer terug. Hij bonsde op de deur en schreeuwde: “Jood, betaal!” “Ga weg, riep Yankel”, ik heb de tijd tot vanavond”.

Laat in de middag kwam de boer terug. Hij opende de deur en liep gelijk naar binnen. Reb Yankel is totaal onverstoorbaar. Hij zegt: “Een ogenblikje”, pakte zijn hoed en liep de weg op. Op dat moment kwamen de drie tarwekooplieden aangelopen. Ze gingen akkoord met de prijs van 5000 roebel en sloten de deal.

“Dat is het ware vertrouwen in G’d”, zei de Baal Shem Tov.

*Het is bekend dat als men in die tijd het geld niet had om de huur te betalen dan kwam het vaak voor dat de schuldeiser de meest gruwelijke methodes gebruikte om de huurder te straffen.

Gerelateerde berichten

Reageer


16 − vijftien =