Van de Holocaust tot het Heilige Land

“Lees de vloeken hardop voor”: Van de Holocaust tot het Heilige Land

Rabbi Jekutiel Jehudah Halberstam, de Rebbe (geestelijk leider) van de Sanz-Klausenberg-sekte van Chassidische Joden, verloor zijn vrouw, elf kinderen en de meeste van zijn volgelingen tijdens de Holocaust. Hijzelf was in verschillende concentratiekampen, waaronder Auschwitz. Na de oorlog vestigde hij zich, samen met de overlevenden van zijn Chassidiem, in Brooklyn New York.

Hardop

Op een sjabbat na de oorlog, toen de zegeningen en vloeken in de Thora werden voorgelezen in de synagoge, instrueerde de Rebbe de man die uit de Thora voorlas om de vloeken hardop voor te lezen, ook al schrijft de Joodse traditie voor dat deze verzen heel zachtjes moeten worden voorgelezen.

De man die uit de Thora voorlas stopte, hij raakte in de war. Hij begreep niet wat de rebbe bedoelde en hervatte zijn gezang uit de Thora, zich houdend aan de traditie van het fluisterend voorlezen van het gedeelte van de vervloekingen.

Tijd voor zegeningen

Rabbi Halberstam verhief zijn stem en riep: “Ik zei harder! Lees deze verzen hardop voor! We hebben niets te vrezen, we hebben de vloeken al ervaren. Laat de Meester van de Wereld ze horen. Laat Hem weten dat we de vloeken al hebben gehad en laat Hem weten dat het nu de tijd is om de zegeningen te sturen!”

Na afloop van de synagogedienst sprak de Rebbe zijn Chassidiem (volgelingen) toe: “Mijn geliefde broeders en zusters. Pak jullie bezittingen. We moeten nog een zet doen – hopelijk de laatste. G’d heeft beloofd dat de zegeningen die op de vloeken volgen nu vervuld zullen worden. De zegeningen zullen komen – maar niet uit Amerika.”

“De zegeningen zullen alleen uit Israël komen. Het is tijd voor ons om naar huis te gaan.”

Trouw aan zijn woord leidde Rabbi Halberstam zijn volgelingen naar Israël en stichtte in 1960 een nieuwe gemeenschap, Kiryat Sanz, in Netanja.

In Israël zijn er tegenwoordig speciale mensen die zich tot het uiterste inspannen om ervoor te zorgen dat oudere Holocaustoverlevenden die in het Heilige Land wonen, de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Klik hier om te helpen.

Gerelateerde berichten

Reageer


vier × vier =