Waarom zijn de Pesach voorbereidingen zoveel werk?

De zevendaagse (buiten Israel acht dagen) Joodse feestdag Pesach wordt gevierd in het voorjaar, van 15 tot en met 22 van de Hebreeuwse maand Nissan, 15 – 23 april 2022.  Tijdens Pesach herdenken wij de bevrijding van van het Joodse volk uit de slavernij van het oude Egypte. Het feest vergt heel wat Pesach voorbereidingen.

Chameets

Op Pesach is alle zuurdesem verboden om in je bezit te hebben zelfs tot de kleinste kruimels. Dus moet je je hele huis schoonmaken om zeker te weten dat alle chameets verwijderd is. 

Als alles schoon is en het Pesach feest begint dan volgt de Seideravond.

Tijdens de Seideravond worden er matzes gegeten en vier glazen wijn gedronken terwijl het verhaal van de uittocht van Egypte wordt verteld. Tijdens deze avond wordt G’d heel uitbundig bedankt. Hierover meer in een volgend blog. 

Wat zijn de voorbereidingen voor Pesach?
Het huis moet vóór Pesach grondig worden schoongemaakt en alle chameets (zuurdesem) moet verwijderd worden. De Joodse wet verbiedt het bezit van chameets dat tijdens het Pesach feest.

Alle kook- en eetgerei moet exclusief voor Pesach-gebruik worden gereserveerd, of, in sommige gevallen kunnen de spullen “koosjer gemaakt” worden in overleg met een rabbijn, volgens de procedures van de Joodse wet. Al deze voorbereidingen moeten op de ochtend voorafgaande aan Pesach zijn klaar zijn.

Voorafgaand aan Pesach is elke Jood verplicht om alle Chameets te verwijderen uit zijn huis, eigendom en alle gebouwen onder zijn of haar eigendom(d.w.z. bureau, kantoor, kluisje, auto). Zelfs als iemand niet op het terrein is tijdens Pesach. Dus je hele huis moet schoongemaakt, huiskamer, keuken, slaapkamers, werkkamers. Computer kamers zijn vaak veel werk omdat er door het jaar heen zeker wel wat achter de computer gegeten wordt.

Zoektocht naar Chameets

Elke Jood is verplicht zorgvuldig te zoeken op alle plaatsen waar Chameets tijdens het voorgaande jaar is bewaard of gegeten.

Dit is een echte zoektocht op de avond voor Pesach, waarbij gebruik wordt gemaakt van een veer en het licht van een enkele kaars. De Pesach schoonmaak moet veel eerder worden gestart. Het hele huis moet schoon zijn tegen de tijd dat de zoektocht begint.

Kortom het is heel veel werk.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

 

Chameets kan je verkopen

Het is toegestaan ​​om chameets te verkopen aan een niet-jood voordat het verbod om chameets in je bezit te hebben ingaat.  Om te voldoen aan de strenge eisen van de Joodse wet wordt de verkoop contractueel uitgevoerd via een rabbijn die gemachtigd is om als bemiddelaar op te treden door middel van een volmachtformulier voor de verkoop van chameets. De verkochte chameets is eigendom van de niet-jood tot na het einde van het Pesach. De chameets gaat achter slot en grendel tot na Pesach totdat de rabbijn het terugkoopt voor de gemeenschap.

De kruimels die er over zijn moeten vernietigd (meestal verbrand).

Chameets dat tijdens Pesach in het bezit van een Jood blijft, mag op geen enkel moment door hem of een andere Jood worden gebruikt. Ook mag je het na Pesach niet kopen. Als chameets tijdens Pesach wordt ontdekt zo snel mogelijk worden weggegooid.

Gebruiksvoorwerpen voor gebruik op Pesach

De Joodse wet vereist speciale borden, keukengerei, glaswerk en bestek voor gebruik met Pesach, met aparte vlees- en melk sets. Ze kunnen van elk materiaal zijn gemaakt, inclusief plastic of papier. Als deze eenmaal voor Chameets zijn gebruikt, mogen ze niet opnieuw worden gebruikt op Pesach.

Als het hele huis uiteindelijk klaar is voor Pesach dan  begint het feest, de Seideravond….

Wordt vervolgd…

Gerelateerde berichten

Reageer


18 − elf =