De grootste van deze generatie is overleden. Rabbijn Chaim Kanievsky zt”l – Wat betekent de grootste van de generatie?

Rabbijn Chaim Kanievsky is de grootste van de generatie.

Wie was Reb Chaim?

Rabbi Chaim Kanievsky werd in 1928 geboren als zoon van zijn vader, de beroemde Rabbijn Jaakov Jisrael Kanievsky (“de Steipler”). Rabbijn Chaim Kanievsky woonde zijn hele leven in Bnee Brak, Israël.

In zijn jeugd studeerde Rabbijn Kanievsky met zijn vader de Steipler en met zijn oom de grote Rabbijn Avraham Jeshayahu Karelitz de “Chazon Ish”.

Hij heeft vele werken geschreven, waaronder: Shona Halachos – een systematische presentatie van het populaire werk Mishna Beroera, Derech Emunah – over landbouwwetten van het land Israel, Derech Chochmoh – over de wetten betreffende de Tempel en nog vele andere boeken.

Halachist

Rabbijn Chaim Kanievsky’s achtergrond is van het Litouwse Jodendom (dus niet Sefardisch of Chassidisch) wordt hij zeer gerespekteerd door elke stroming binnen de Thora getrouwe Joden. Hij was een uniek ‘Talmoedfenomeen’ en werd door de meesten beschouwd als de grootste geleerde en Halachist van onze generatie. Rabbi Chaim Kanievsky ontving elke week letterlijk honderden vragen persoonlijk en per post uit alle hoeken van de wereld over elk onderwerp. Elk jaar voor Pesach maakte Reb Chaim een feestelijke maaltijd om zijn jaarlijkse voltooiing van de hele Thora te vieren, inclusief de hele Talmoed Bavli, Talmoed Yerushalmi, de Zohar en vele andere studies.

Rabbi Chaim is altijd gezien als een heilig en scherpzinnig man. Elk jaar bezochten duizenden mensen hem voor zijn advies en zegen.

Rabbi Chaim Kanievsky was getrouwd met Batsheva. Ze was een dochter van de wereldberoemde Jeruzalemse wijze Rabbijn Yosef Shalom Elyashiv. En kleindochter van de Tzaddik van Jeruzalem, Rabbijn Arye Levine. Een rechtvaardige vrouw in haar eigen recht. Batsheva stierf plotseling tijdens de Soekot-vakantie van 2011. Rabbi Chaim Kanievsky heeft drie zonen en zes dochters.

Wat betekent de Grootste van de generatie?

De grootste van de generatie is een titel die zijn oorsprong vindt in de Talmoed. De titel is bestemd voor een ​​prominente en gerespecteerde Joodse persoonlijkheid. In de Talmoedische oorsprong was de titel gericht op een belangrijke en invloedrijke publieke figuur. De grootste wijze student van de generatie.

De titel van de ‘grootste van de generatie’ is begonnen vanaf ongeveer de twintigste eeuw. Een aantal van de groten van de generatie in de twintigste eeuw wat de Chafeets Chaim, Rabbijn Chaim Ozer Grodzensky (en anderen) in het Europese Jodendom tot de tweede wereldoorlog.

Later in de twintigste eeuw hadden rabbijn Shach en rabbijn Jaakov Israel Kanievsky deze titel.

Nu hebben Rabbijn Chaim Kanievsky en Rabbijn Gershon Edelstein deze titel.

Groten der generatie

De meeste van de zogenaamde “groten van de generatie” behoren tot het Litouwse (niet Chassidische) publiek. Onder de chassidiem is de Admor, een afkorting voor Adoneenoe Moreenoe en Rabeenoe dit betekent: onze meester, leraar en rabbijn. Hij stelt de zorg voor zijn volgers voorop hierbij hoort natuurlijk de diepe Joodse kennis die deze rabbijnen moeten hebben. Er zijn ook mensen die op een vergelijkbare manier verwijzen naar de “Tzaddik van de generatie” (de rechtvaardige van de generatie), een zeer gewaardeerde rebbe, zoals Rabbijn Aharon Rokach uit Belz, die ook hoog aangeschreven stond onder andere chassidiem, evenals de Imree Emet (de waarheid verteller) van Gur en de rebbe van Lubavitch. Een soortgelijke titel is ‘Posek Hador’, een bijnaam voor een rabbijn wiens uitspraken voor het grootste deel van het publiek acceptabel zijn en tot wie gecompliceerde halachische beslissingen worden genomen.

Deze titel “Grote van de generatie”, de titel “groot” geïntroduceerd bij prominente en invloedrijke rabbijnen. Deze titel komt al voor in de teksten van de Talmoed.  In elke generatie kent het Joodse volk zijn Groten van de generatie. Het begon bij Abraham, gevolgd door Jitschak en Jakob. Natuurlijk waren Mozes en Aharon en de Groten die we verder door de Tenach en Talmoed kunnen vinden.

Andere ‘Groten van de generatie’ beschouwd zijn: Mordechai de Jood uit het verhaal van Esther, Maimonides, Ba’al Shem Tov en natuurlijk zijn er vele meer.

De Sefaradiem

Natuurlijk zijn er ook de Groten van de Generatie bij de Sefaradiem.  Sinds het midden van de jaren tachtig was rabbijn Ovadia Yosef de meest invloedrijke en prominente Sefardische leider ook hij wordt als ‘de grootste van de generatie’ beschouwd.

Deze rabbijnen zijn onbetwiste leiders en hoeders van het Joodse volk. Ze krijgen deze titels van het Thora getrouwe publiek.

De laatste publieke verschijning en ontvangst van Reb Chaim zt”l door het publiek

Gerelateerde berichten

1 reactie

Tanja Alexandra Rachel

Iam so sorry it’s a big lost for us all I’ll pray for his family plz hold on too the GOD and Thoras he was a great teacher and always will be

Reageer


acht − 3 =