Oekraïne – een van de waarschijnlijk vele bijzondere verhalen

Een verhaal van onbaatzuchtigheid van een rabbijn in de Oekraïne. Er zal vast veel meer te vertellen zijn want de rabbijnen van Chabad zijn daar (al jaren) uitsluitend om te helpen.

Tijdens de Sjabbat kwam een Joodse man huilend de Chabad-synagoge in Kiev binnen en zei aan de rabbijn: “Rabbi, help me alstublieft, de benzine in mijn auto is op en de tankstations zijn dicht, ik moet weg om mijn familie te redden!”

Rabbijn Pinchas Vishedsky aarzelde niet hij liep naar zijn kantoor, haalt zijn sleutels tevoorschijn en geeft ze aan de man. “Hier, neem mijn auto het heeft een volle tank. Breng je vrouw en kinderen in veiligheid.”

Overmand door emotie vraagt ​​de man: ‘En jij, rabbijn?’

‘Ik zoek wel iets uit, maak je geen zorgen. Ga nu je gezin redden.’

Zulke onbaatzuchtigheid en liefde  is de taak van de Chabad-rabbijnen in Oekraïne.

Rabbi Vishedsky verhuisde naar Kiev nadat hij tijdens de gevechten in 2014 uit zijn geboorteplaats Donetsk was verdreven, waar hij nu zijn verbannen gemeenschap leidt.

Oekraïne
Rabbijn Vidshedsky

Het is bijzonder hoe vele Joden Chessed (liefdadigheid) hoog in het vaandel hebben. Chessed geeft het gevoel van vreugde en positieve invulling van het leven. In deze moeilijke tijden hebben we de kans om deel te nemen met allerlei activiteiten om slachtoffers te helpen. Hoe dan? Het inzamelen van warme kleding, het inzamelen van geld. Elkaar moed in spreken om niet bang te zijn. Doe Chessed en G’d zal Chessed met ons doen.

Jad Ezra steunt de Oekraine. Je kan via Jad Ezra geld geven onder vermelding ‘Hulp aan Oekraine’. Dan zullen wij ervoor zorgen dat het geld daar terecht komt via de connecties die wij intussen hebben bij verschillende hulpverleners ter plekke.

Kortom doe Chessed, Chessed, Chessed.

Gerelateerde berichten

Reageer


4 × 2 =