Wees bewust van je eigen gevaar

Vervolg van het simpele geloof in G’d: ‘eigen gevaar’.

Jezelf kennen

Wees waakzaam over jezelf. Allereerst zal je jezelf goed moeten kennen. Wat zijn je zwakheden en wat zijn je goede eigenschappen? Wat maakt je boos en wat maakt je nerveus. We hebben veel te leren over onze innerlijke gevoelens en emoties en die moet je beheren.

Je kan het vergelijken met het beheren van je geld en het beheren van je computer waarbij jij bepaald wat je ermee doet. Zo ook met de gevoelens, emoties, stress en gedachten die moeten wij ook nauwkeurig beheren. Misschien niet gemakkelijk maar zeker wel mogelijk. Zoals ik al eerder heb geschreven dat je gedachten spontaan in je opkomen, maar ook je gedachten kan je beheren zoals Rabbi Nachman van Breslev ons leerde dat een mens maar een gedachten op een moment kan hebben. Heb je geen goede gedachten verwissel deze dan onmiddellijk naar een goede gedachten.

De controle over de innerlijke gevoelens gaat langzaam maar zeker. Doe je dit gestresst dan zal het zeker niet lukken. Je kan dit niet doen met innerlijke spanning, leer jezelf te ontspannen. Lukt dat niet ga dan iets doen wat je leuk vind bijvoorbeeld luister naar mooie muziek, kijk naar een leuke film e.d.

Gebed

Verder is gebed heel belangrijk om G’d te vragen je te helpen jezelf te leren kennen. Ga de natuur in en spreek in je eigen woorden met G’d.  

Heb je eigenschappen die jezelf niet of nauwelijks hebt onderzocht, dan ben je in groot gevaar dat je je laat meeslepen in deze eigenschappen. Bijvoorbeeld: je wordt gemakkelijk boos. Deze boosheid is een eigenschap dat in jezelf zit. Heb je nooit getraind om je boosheid te beteugelen dan is het mogelijk dat je makkelijk boos wordt als iets niet naar jou wil gebeurd.

Herken de boosheid in jezelf en vraag G’d om hulp.

Je kan het vergelijken met een soldaat die in  het leger is. Een soldaat zal eerst moeten leren en trainen hoe hij de wapens moet gebruiken. Verder moet hij de strategieën leren. Als de soldaat dit niet leert en hij gaat naar het front zonder deze kennis dan is de kans groot dat hij zal sneuvelen en de oorlog zal verliezen.

Eigen gevaar – Mijnen?

Zo is het ook met onze eigenschappen, gevoelens en emoties als je niet op je innerlijke oorlog bent voorbereid dan heb je bij voorbaat verloren.

eigen gevaar
Foto: Harry (CC2.0)

Als je rustig bent vraag G’d: “G’d ik heb veel woede in mij, bescherm mij, zodat mijn boosheid zich geen meester over mijzelf zal maken”.

Net zoals een soldaat zich voorbereid op oorlog zo moeten zijn ons voorbereiden onze innerlijke gevoelens de controleren en overwinnen.

Oefen, wees je bewust van de gevaren, de mijnen, waar je niet per ongeluk op zal gaan staan ​​en zal exploderen.

Deze mentale oefeningen zijn onderdeel van de vele ’tactieken’ die je kan gebruiken om innerlijke rust te krijgen.

Leer jezelf kennen om de gevaren te weten, dat de mijnen niet per ongeluk zullen ontploffen.

Wordt vervolgd..

Gerelateerde berichten

Reageer


drie × twee =