Het simpele geloof in G’d, uitgelegd

Het simpele geloof en vertrouwen in G’d. Is het eigenlijk wel zo simpel? Hoe kan je dat bereiken? Dit moeten wij leren. ‘Simpel geloven’ is gemakkelijk gezegd maar toch is uitleg nodig.

  כִּי שֶׁבַע, יִפּוֹל צַדִּיק וָקָם Spreuken 24:16

Zeven keer valt een rechtvaardige en hij staat op. De verklaring hiervan is dat hiermee bedoeld wordt dat een rechtvaardige vele malen valt en weer opstaat.

Het simpele geloof is een taak van dag en nacht. De vertelling leert ons dat het een goed idee is om de eigenschap van je slechte neiging te imiteren.

Geef nooit op

De slechte neiging wordt nooit moe hij komt steeds weer terug en geeft nooit de moed op. De slechte neiging zal nooit zeggen ‘vandaag heb ik geen zin’. Dit is een heel goed voorbeeld voor ons. Net zoals de slechte neiging nooit opgeeft zo geef ik ook nooit op om mijn doel te kunnen kunnen bereiken.

Het simpele geloof kan je verdelen in een aantal punten waarmee je met jezelf moet werken om het te kunnen bereiken.

Hier zijn ze:

 • Laat je niet gaan in je gedachten
 • Je hebt alleen te maken van de situatie van nu
 • Wees bewust van je eigen zwakheden
 • Ken jezelf
 • Leer hoe om te gaan met de fouten de je maakt
 • Vergeef jezelf
 • Weet hoe je moet bidden
 • Leer ‘de Verborgene’ zien
 • Erken je fouten
 • Identificeer het kwade in jezelf
 • Wees blij
Laat je niet gaan in je gedachten.

Stop met het denken over wat er was en wat er zal komen. Leef in het ‘hier en nu’, de realiteit die er nu is. Dit is natuurlijk een kwestie van training, want je gedachten komen ‘vanzelf’ terug, wees er bewust van en verander je gedachten. Je gaat ervan uit dat je weet wat er over vijf minuten zal gebeuren, maar zelfs wat er over vijf minuten gebeurd is helemaal niet zeker. Op dit moment is alles rustig maar over een minuut heb je telefoon of gaat de deurbel. Dus hou je niet bezig met wat er straks zal gebeuren.

Rabbi Nachman van Breslev zei dat een mens maar een gedachten kan hebben op een moment. Heb je geen goede gedachten verwissel die dan voor een andere gedachten en doe dit steeds opnieuw.

Geef geen toegang tot je gedachten. Natuurlijk zeg je dat je gedachten steeds weer terugkomen, dat is waar, dus begin je telkens weer opnieuw.  Totdat je langzaam maar zeker  eraan went om de rust in je hoofd te creëren.

Geef nooit op, ga door en langzaam maar zeker zal je weten wat het simpele geloof in G’d is.

Niet denken!

Je kan ook proberen om  helemaal nergens aan te denken, alles is  mogelijk het is een kwestie van training. Zo krijg je stilte in je hoofd en kan je langzaam maar zeker beginnen te relaxen.

Loop rond met een leeg hoofd! Dit betekent dat je in een situatie kan zijn waarbij je helemaal aan niets denkt. Gedachteloos, heerlijk relaxed.

Het is heel dynamisch proces omdat je gedachten komen en gaan.

Het is een simpele oefening het oefenen met je ademhaling. Haal eens diep adem, alleen deze adem! Adem in adem uit, neem een diepe adem en begin elke keer opnieuw. Met elke keer wordt elk  moment bedoeld.

Zie het resultaat ook al is het voor een moment. Het resultaat is dat het je vreugde geeft.

Wordt vervolgd….

Gerelateerde berichten

1 reactie

Super goed kwestie van je gedachten de baas worden en hashem op de eerste plaats zetten die geeft je rust de andere kant maakt je warrig

Reageer


een × een =