Gematria: De wiskunde van het ouderschap

We beginnen met wat eenvoudige wiskunde en werken het verder uit. De Thora  begint met ons te vertellen over het eerste echtpaar, Adam en Eva, de ouders van de mensheid.

Wiskunde – vader en moeder

Het woord voor een vader in het Hebreeuws is av (אב), met de numerieke waarde van 3; het woord voor een moeder is eem (אם) met een waarde van 41.

Samen brengen vader en moeder een kind voort, yeled (ילד), met de numerieke waarde van 44.

Dit is dezelfde numerieke waarde als bloed (דם), want de ouders verstrekken alleen het fysieke lichaam van het kind. Het is G’d die de G’ddelijke unieke ziel toevoegt. Dit is gesymboliseerd in de letter Alef, waardoor de totale numerieke waarde 45 is en dit is dezelfde numerieke waarde als adam (אדם), een compleet mens.

De alef vertegenwoordigt G’d om een ​​aantal redenen. De numerieke waarde van alef is een, en de letterlijke betekenis van alef is “hoofd” of “meester”.  Het oude Sefer HaTemoenah leert ons dat een alef is samengesteld uit een vav en twee yuds, met een waarde van 26, gelijk aan G’ds onuitsprekelijke naam (יה-וה).

De letter alef bestaat uit twee joeden en een vav. Elke joed heeft een waarde van 10, terwijl vav een waarde heeft van 6, dus een totaal van 26.

Vanuit de wetenschap is het ook veelzeggende dat de numerieke waarde van het woord  “vader” 3 is en “moeder” 41.

Wiskunde – rol van de man

De rol van de man bij de eerste productie van het kind is nodig alleen om het zaad te leveren. De vrouw zal daarna het zaadje ‘ontkiemen’ totdat een mens is gevormd. Voor de man houdt het werk eigenlijk op als het embryo is verwekt. Wetenschappelijk gezien kan het tot 3 dagen duren voordat sperma na de copulatie de eicel ontmoet.

Op dit punt is de man een “vader”. De vrouw neemt het dan over. We weten vandaag dat het rond dag 40 van de zwangerschap is dat de eerste neuronen beginnen te ontstaan in de ontwikkelende baby. Ons bewustzijn wordt gegenereerd door neuronen en die op dag 40 vorm beginnen te krijgen.(Op dit moment beginnen ook de eerste pre-hartcellen samen te trekken.)

Onze wijzen wisten dit en zeiden dat vóór dag 40 de foetus vergelijkbaar is met “water”, en daarna krijgt het de status van een levend wezen (Yevamot 69b).

Op dit moment kan de vrouw als een “moeder” worden beschouwd. Nogmaals, we zien de wiskundige precisie van het woord “moeder” (em) in het Hebreeuws dat een waarde heeft van 41, de dag vanaf dat een zwangere vrouw als moeder wordt beschouwd.

wiskunde

De eerste ouders waren Adam en Eva met hun verhaal begint de hele Tenach. Op een prachtige manier leert Rabbijn Yitzchak Ginsburgh ons dat het hele verhaal van de Tenach in totaal 64 generaties bevat. Het bijzondere is dat het totaal van de som van Adam (45) en Eva (19) 64 is!

G’d gaf de Thora (natuurlijk) aan de 26e generatie. Vanaf de eerste Jood, Abraham, tot de geboorte van David – die uiteindelijk heel Israël verenigde,  Jeruzalem als hoofdstad vestigde en de eeuwige dynastie oprichtte – waren er 14 generaties. Dit is de numrieke waarde van “David” (דוד)!

Bron: https://www.mayimachronim.com/mind-blowing-gematriot/

Vertaald en bewerkt met toestemming: Lea Farkash

Gerelateerde berichten

Reageer


zes + 4 =