Waarom treuren op 9 Av als wij Jeruzalem al terug hebben?

Treuren  כֹּה אָמַר יְהוָה צְבָאוֹת, קִנֵּאתִי לְצִיּוֹן קִנְאָה גְדוֹלָה; וְחֵמָה גְדוֹלָה, קִנֵּאתִי לָהּ

Zo zei de Heer der Heerscharen: ik ben erg jaloers op Zion, hevig jaloers ben ik op haar. Dit zegt de Heer van de legermachten: Ik ben jaloers op Zion met grote jaloezie, en ik ben jaloers op haar met grote woede. Zo zei Hashem: Ik ben teruggekeerd naar Zion en ik zal in Jeruzalem wonen. En de brede plaatsen van de stad zullen vol spelende jongens en meisjes zijn. Ook zal Ik ze brengen en zij zullen in het midden van Jeruzalem wonen; en zij zullen Mijn volk zijn, en Ik zal hun God zijn, in waarheid en in gerechtigheid.

Zacharia 8:2-8

Wat een zegen is het dat we in een tijd leven waarin deze woorden van de profeet Zacharia, die ongeveer 2400 jaar geleden geschreven, op een bijzondere manier tot leven zijn gekomen.

Jeruzalem is de ziel van het Joodse volk en het land Israël is het hart.
treuren

Toen de Romeinen de Tempel in het jaar 70 verwoestten, verloren de Joden hun directe fysieke verbinding met de heiligste plaats. Dit leidde tot bijna 2000 jaar ballingschap waarbij de Joden generatie na generatie in vreemde landen werden vervolgd en onderdrukt.

Met de moderne terugkeer van de Joden naar Israël is Jeruzalem onmiddellijk weer de hoofdstad. En ook wereld centrum van het Joodse leven.

soevereiniteit

Hoewel de Israëlische strijdkrachten er in 1948 niet in slaagden om de controle over de oude stad te behouden. (waaronder de Tempelberg en de Westelijke Muur). Leidde G’ds hand in de Zesdaagse Oorlog van 1967 de Israëlische strijdkrachten naar een snelle overwinning. Zo kwam Jeruzalem opnieuw onder de volledige soevereiniteit Israël.

De vijanden van Israël gaan door met hun strijd tegen Joods Jeruzalem.

G’d is “fel jaloers” op de Heilige Stad. En zorgt ervoor dat de Joodse controle over de eeuwige Joodse hoofdstad voortduurt.

De chessed (gunst) van G’d en Zijn aanwezigheid in Jeruzalem wordt in onze moderne tijd is opnieuw duidelijk zichtbaar. Het is inderdaad een wonderbaarlijke tijd om te leven desondanks treuren we nog steeds over het feit dat de wederopbouw van Jeruzalem niet voltooid is. We bidden nog steeds en hebben berouw en verlangen naar de dag dat Jeruzalem opnieuw zijn krachtige licht over de hele wereld zal laten schijnen, zoals het in de dagen van de de Tempel.

Gerelateerde berichten

Reageer


19 + achttien =