De wijsheid van koning Salomo, de fruitbomen

wijsheid

 עָשִׂיתִי לִי, גַּנּוֹת וּפַרְדֵּסִים; וְנָטַעְתִּי בָהֶם, עֵץ כָּל-פֶּרִי

Foenetisch:  Asietie li, ganot ufardeesiem; ve’natati bahem’ eets kol peri. (Prediker 2:5)

5 Ik maakte voor mij tuinen en parken en ik plantte er bomen van allerlei soorten fruit.

Planten
wijsheid

Hoe is het mogelijk dat koning Salomo allerlei soorten fruitbomen in zijn tuin heeft geplant?

De verschillende bomen hebben allerlei specifieke klimaten nodig om te groeien.

De Wijzen van de Midrasj leren ons dat koning Salomo in zijn wijsheid begreep dat Jeruzalem het hart is van de wereld en het fundament van waaruit de rest van de aarde is geschapen. Israel bevat spirituele kanalen die naar alle andere plaatsen leiden, zo kon  koning Salomo elke soort fruitboom in Jeruzalem planten.

Verbindingen

Volgens de overlevering wist hij welk deel van Jeruzalem kracht geeft aan Afrika en welke locatie verbonden is met India. Zo heeft hij de bomen van deze klimaten in die gebieden kunnen planten. Als de aanplant van koning Salomo heeft de de hele wereld beïnvloed, is het dan vreemd dat de wereld zich zo intensief met Israël bemoeit?

Gerelateerde berichten

1 reactie

Ik moet denken aan het plan van God.

Reageer


13 + twee =