Waarom hebben Joodse mannen pijpenkrullen?

Het verhaal van de pijpenkrullen (peies) begint met het verbod in de Thora dat je de hoeken van je gezicht niet mag afscheren.

לֹ֣א תַקִּ֔פוּ פְּאַ֖ת רֹֽאשְׁכֶ֑ם וְלֹ֣א תַשְׁחִ֔ית אֵ֖ת פְּאַ֥ת זְקָנֶֽךָ

“Nemen jullie je hoofdhaar langs de slapen niet cirkelvormig weg en scheer de baardhoeken niet glad af …” Vayikra (Leviticus) 19:27.

Een Joodse man moet zijn bakkebaarden laten staan tot de kaakgewrichten die parallel aan het oor liggen, ongeveer een derde van de onderkant van het oor.

De gewoonte is heel oud en gaat terug tot de generatie die Egypte verliet.

Het dragen van lange pijpenkrullen wordt genoemd in het Talmoedische commentaar van Tosafot (samengesteld in Touques, Frankrijk, omstreeks het jaar 1300).

“Men moet buitengewoon voorzichtig zijn om je pijpenkrullen niet te verwijderen, zelfs niet met een schaar, omdat ze als een scheermes zijn, daarom is het geaccepteerde gebruik om lange pijpenkrullen bij kinderen te maken tijdens hun eerste haarknippen.” (Nazir 41b)

Rabbi Samson Raphael Hirsch zegt in zijn commentaar op de Thora dat pijpenkrullen een symbolische scheiding zijn tussen het voorste deel van de hersenen en het achterste gedeelte. Het voorste deel is het intellectuele, het achterste deel is het meer fysieke, het sensuele. De drager van peies legt dus een verklaring af dat hij zich bewust is van beide facetten van zijn geest en hij van plan is om ze bij de opgedragen taken te houden die in de Thora vermeld staan.

Rabbi Amnon Yitschak met pijpenkrullen. Foto: Wikimedia Commons (CC4.0)

Lang leven?

Je mag de pijpenkrullen inkorten, maar vooral in chassidische gemeenschappen is het de gewoonte om nooit je peies te knippen. Een van de bronnen voor deze gewoonte is een richtlijn die de chassidische meester Rabbi Meir van Premishlan op jonge leeftijd aan rabbi Sholom Mordechai ha-Kohen Schwadron (Maharsham) gaf: dat als iemand zijn peies nooit knipt, hij in de verdienste hiervan een lang leven zal hebben.

Er zijn verschillende andere gewoonten met betrekking tot pijpenkrullen. Je kan ze achter de oren stoppen, of om je oren wikkelen of ze in lange krullen draaien. Sommige van deze gebruiken zijn gebaseerd op mystieke leringen. Wat belangrijk is om in gedachten te houden is dat al deze verschillende gewoonten verder gaan dan de basisvereiste van pijpenkrullen.

Lengte van de pijpenkrullen

De lengte en het onderhoud van de peies verschilt tussen Joodse groepen:

• De Belz Chassidiem zijn voorzichtig om nooit hun pijpenkrullen in te korten; in plaats daarvan wikkelen ze hun pijpenkrullen om hun oren.

Rabbijn Shalom Arush met pijpenkrullen Foto: Yoninah (CC 3.0)

• Veel Breslev Chassidiem hebben lange peies, zoals hun Rabbijn Nachman van Breslev.

• De pijpenkrullen van Chabad-Lubavitch Hasidim zijn niet duidelijk zichtbaar. Zolang er haar rond het oor is en erachter kan worden geplukt, wordt dat als pijpenkrul beschouwd.

• Sommige Gerer Hasidim stoppen hun peies onder hun keppeltje en op sjabbat laten zij hun peies hangen.

• Jemenitische joden draaien hebben hun pijpenkrullen lang en dun.

De meeste andere chassidische groepen dragen hun peies naar beneden en gedraaid.

De Litouwse Joden zijn minder beïnvloed door Kabbalistische praktijken.

Litouwse Joden knippen hun peies, maar laten stukjes haar ongeknipt en zetten die achter het oor; deze stijl wordt meestal gevonden onder yeshivastudenten, die soms de hun pijpenkrullen verwijderen als ze bakkebaarden hebben.

• De leden van de Brisk-beweging borstelen hun peies recht naar beneden, meestal zodat het naar de oorlel reikt.

De motivatie voor het hebben van peies is dat je laat zien dat je van G’d houdt. En dat je trots bent op het naleven van Zijn wet. Verder is er herkenbaarheid dat je kan zien tot welke stroming je behoort net zoals een uniform van je gemeenschap.

De motivatie om je peies te ‘koesteren’ is omdat wij zoveel houden van G’d’s geboden. We zullen G’ds gebod koesteren, niet alleen dat wij niet de hoeken van onze baarden zullen afscheren, we zullen onze pijpenkrullen laten staan.

Niet alle Joden hebben pijpenkrullen.

Hoe krijg je die pijpenkrullen mooi gedraaid?

Laat het haar groeien. Draai het rond je vingers als je uit de douche komt. Houd even vast, trek je vingers naar buiten en dat is het. Het gebeurd vaak dat Joodse mannen die deze stijl pijpenkrunllen hebben dat ze hun peies draaien gedurende de dag uit gewoonte. Dit versterkt natuurlijk   de mooie draai in de pijpenkrullen

Verder heb je tegenwoordig allerlei soorten gel die de vorm van de gedraaide pijpenkrullen goed vasthoud.

Mannen die heel sluik haar hebben kunnen ook een permanent aanbrengen eens in een paar maanden.

 

Gerelateerde berichten

2 reacties

Het heeft met heel erg geholpen met mijn onderzoek

Reageer


20 + 11 =