Wij herdenken de gevallen soldaten en vieren het leven

Rabbijn Eliyahu Meirav, een Breslav Chassied, sprak op een herdenken in Jeruzalem voor de gevallen soldaten en slachtoffers van terreur in Israël.

 “Iedere Jood heeft een binding met hart en ziel met de heiligheid van het land.  

Wij de aanwezigen hier, wij zijn  nabestaanden van ons eigen vlees, wij hebben nog meer met elkaar gemeen. Wij hebben het vlees van ons vlees in deze aarde moeten begraven.

Yossi herdenken
herdenken

Vijf maanden geleden verloren mijn vrouw Adele en ik onze Yossi, een jonge jongen die door een kwaadwillende werd vermoord in een terroristische aanslag op Givat Assaf. Negen jaar geleden, op precies dezelfde datum, verloren we onze geliefde schoonzoon, Rabbi Meir Hai, in de Shavei Shomron-terreuraanslag.

Door het feit dat Yossi ons verlaten heeft heeft hij ons laten zien dat ondanks de grote verschillen tussen ons, er veel meer is dat ons verenigd, of we dit prettig vinden of niet. 

Deze basis ligt bij iedereen, wanneer we onszelf een kans geven, zullen we bewogen zijn om te ontdekken hoeveel broederschap er tussen ons is.

Namens Yossi neem ik de vrijheid om u te zeggen, voor de volgende  generatie van leraren, schooldirecteuren, jeugdleiders en verzoek u: Pas de theorie van Rabbi Nachman toe om het goede in anderen te vinden.

Hoe doe je dit?

Laten we beginnen met het beste in onszelf te vinden. Laten we nagaan wat goed is.

En  dit  uitbreiden en het goede ook bij anderen te vinden, de familieleden, vrienden en buren.

Daarna gaan we de kring verder uitbreiden vooral naar de zwakkeren het zwakke kind op school, de bejaarde buurvrouw, en de jonge uitdager.

Laten we de mensen leren kennen die we niet persoonlijk kennen over wie wij vooroordelen hebben.

Herdenken

Onder degenen die hier zitten, zijn nogal wat ouders van de Netzach Yehuda-groep, het bataljon van Yossi.

Ik wil u iets vertellen over deze jongens, zij die onlangs zijn belasterd: ik heb ze persoonlijk leren kennen. Ik moet je zeggen dat zij niet alleen  soldaten zijn die bereid zijn om zichzelf op te offeren, maar om mensen die een heilig leven willen leiden. Onze vijanden heiligen de dood en wij heiligen het leven, het leven staat op de allereerste plaats.

Kijk om je heen. Wij zijn een eiland van gezond verstand in een omgeving van chaos van bloed, vuur en rookpluimen. Waarom? Omdat voor ons zelfopoffering geen tegenspraak is op het leven.

Ongeveer zesenveertig jaar zijn verstreken sinds de Jom Kipoer-oorlog, toen ik samen met mijn vrienden naar vijandelijke linies vocht tegen de Arabische legers die een gecombineerde campagne tegen ons lanceerden. We hebben toen zware verliezen geleden en met de genade van de Hemel wonnen we.

Maar dit is niet onze uiteindelijke overwinning, de uiteindelijke overwinning zal zijn:

וְכִתְּתוּ חַרְבוֹתָם לְאִתִּים וַחֲנִיתוֹתֵיהֶם לְמַזְמֵרוֹת לֹא יִשָּׂא גוֹי אֶל גּוֹי חֶרֶב וְלֹא יִלְמְדוּ עוֹד מִלְחָמָה. אמן”.

En Hij zal rechtspreken tussen de heidenen en zal voor vele volken besluiten; en zij zullen hun zwaarden slaan tot spaden, en hun spiesen tot sikkels; een volk zal geen zwaard tegen een ander volk opheffen, en zij zullen ook geen oorlog meer leren.

Isaiah יְשַׁעְיָהוּ 2:4

Gerelateerde berichten

Reageer


twintig + 3 =