Staat het streven naar succes en comfort niet in tegenstelling met een leven volgens de Thora en G’dvrezendheid?

Rabbijn Avigdor Miller
Vraag:
Staat het streven naar succes en comfort niet in tegenstelling met een leven volgens de Thora en G’dvrezendheid?

Antwoord:

Het zijn domme mensen die niet begrijpen hoe de Olam Haze (deze wereld) te combineren met spiritualiteit. Als je een succesvolle Jood wil zijn dan moet je materialisme goed zijn. Een Jood moet een beroep en een roeping hebben.

Het betekent niet dat je een dokter in de geneeskunde moet zijn, maar je moet een vorm van inkomen hebben. En gewoon om een ​​shlep (nietsnut) te zijn, gewoon om een ​​mislukkeling te zijn, dat is geen manier hoe een ​​Jood te zijn.

Als je goed kan leren en je leert de hele dag veel, dan  zullen er een paar mensen zijn die je zullen steunen; het kolleel (mensen die de hele dag Thora leren), er zijn plaatsen waar je heen kunt. Maar de meeste mensen zullen niet de hele dag leren, dus je moet een normaal leven leiden en je moet een vak leren; je moet weten wat je roeping is.

Succes – Een vak leren

Je behoort een huis hebben; ook moet je een vrouw hebben. Je moet je geld verdienen – je kan niet van een uitkering leven. Iedereen die van een uitkering leeft, is een flop; hij is een mislukking en zijn leven is ook geruïneerd; zelfs zijn ruchniyus (spiritualiteit) is geruïneerd.

Laten we onszelf dus niet voor de gek houden. De Talmoed zegt dat een man zijn zoon een vak, moet leren.

ראה חיים עם אשה אשר אהבת – ‘Zie het leven met de vrouw van wie je houdt’.

De Talmoed legt de betekenis hiervan uit: Het betekent de Thora; de Thora is de vrouw van wie we houden – het Joodse volk houdt van de Thora. Maar er staat “zie het leven met de Torah.” Het betekent “leer een vak”, zegt de Gemara. Je moet een beroep ​​leren om een leven te leiden volgens de Thora.

Keer op keer hebben we tragedieen gezien van mensen die verzuimden om in hun levensonderhoud te voorzien.

Succes – Idealist

Er is een man in Crown Heights en zijn vrouw is een idealiste. Ze is Joods geworden – een grote idealiste. Ze vertelde me dat ze deze Joodse jongeman ontmoette, hij is religieus geworden en ze houdt van hem. Ik vroeg haar: “Wat doet hij?”

“Hij is een schrijver!”

“Heeft hij iets gepubliceerd?”

“Nee, hij ligt de hele dag in bed.”

Ik zei: “Hij is toch niet invalide – waarom doet hij niets ?!”

‘O, hij is een geweldige idealist,’ zei ze. ‘Hij bedenkt plannen; hij maakt plannen voor zijn geweldig werk. “

Welnu, er ging een korte tijd voorbij, toen ik hoorde dat ze het huis had verlaten met drie kleine kinderen omdat hij haar in elkaar sloeg – deze idealist. En dat is het resultaat van een idealistisch huwelijk! Een rechtschapen bekeerling en ze was een idealiste; ze werd in elkaar geslagen door deze zwerver, deze schrijver, omdat hij nooit een beroep heeft geleerd.

Succes – Juiste lijst

Er zijn veel van dat soort mensen, geruïneerde mensen. Je kan niet in een kelder wonen, je moet in een fatsoenlijk huis wonen. Ik moet wel een waarschuwing toevoegen: je moet niet alle inspanningen doen om je huis mooier te maken! Maar je moet wel een passende lijst hebben voor het juiste soort foto. Je moet de kost verdienen en je moet op je gezondheid letten. Dus je mag je gezondheid niet verwaarlozen en gewoon een shlepper zijn die in gezondheid verwaarloosd. Je hebt frisse lucht nodig, je hebt lichaamsbeweging nodig, je hebt het juiste dieet nodig.

Dit is nu een onderwerp dat op zichzelf een lezing verdient; Ik heb er nu geen tijd voor. Ik wil het gewoon samenvatten: om een ​​fatsoenlijk Thora-leven te leiden, moet je een fatsoenlijk en materieel leven hebben, en die twee gaan samen. En dat is de wil van G’d en het kan worden bewezen door vele uitspraken in de Torah.

TAPE # 308 (april 1980)

Gerelateerde berichten

2 reacties

Sorry maar alles, bijna alles, is op geld gebaseerd, zelfs over een foto wat in een gepast, foto lijstje past, Ik ben ook in joodse kringen opgevoed, Mij isleerd, om zo veel mogelijk te leren uit de Tora, Eer je vader en je moeder, Ben een aanvulling bij jou, familie, Het eten van rein en onrein eten, Gedenkdagen, 2wereld oorlog, en de Joodse feest dagen, Mijn ouders hebben mij een goede joodse opvoeding gegeven, En wat ik hier boven heb gelezen komt in mijn opvoeding niet voor, daar is alles gebaseerd op geld
Shalom Miriam Offenbach.

Beste Miriam,

Gelukkig kom jij uit een autenthiek en goede Joodse familie, zeker iets om heel trots op te zijn.

Wat rabbijn Miller hier duidelijk wilde maken is dat je inderdaad je prioriteiten goed op een rijtje moet hebben. Het is heel gemakkelijk om je te vergissen binnen het Jodendom. Daarom staat er ook ‘עשה לך רב’ (zorg dat je een leraar hebt) iemand naar wie we luisteren voor advies niet alleen in de Halacha maar ook over onze levensvragen. Zo ook zeggen we elke dag in שחרית, het ochtend gebed, תלמוד תורה כנגד כולם, het leren van de Thora staat boven alles enz.
Vergissen is makkelijk, dat is het doel van het artikel om onszelf te waarschuwen om de prioriteiten niet door de war te halen.

Reageer


zeventien − 4 =