Pesach – vandaag de dag

Pesach is een van de belangrijkste feesten op de Joodse kalender. Joden vieren Pesach ter herdenking van de bevrijding van het Joodse volk dat door Mozes uit Egypte werd geleid. Joden vieren Pesach al 3500 jaar volgens de regels die G’d in de Thora (Shemot – Exodus 13) heeft vastgelegd. Hoe gaat dat vandaag de dag?

Elk jaar vieren de Joden het Pesach feest ter herdenking van de bevrijding van de het Joodse volk uit Egypte. De geboorte van het Joodse volk als volk zijnde.

De viering duurt zeven dagen in Israël en acht dagen buiten Israël.

Pesach in Israel duurt zeven dagen – de eerste en de zevende dag worden geobserveerd als volledige rustdagen (jom tov), en de middelste vijf als tussentijdse feestdagen (chol ha-moed). Buiten Israël duurt het Pesachfeest acht dagen en de eerste twee en de laatste twee dagen worden als volledige rustdagen beschouwd.

Voorbereiding

Voordat Pesach kan beginnen, maken we het huis van boven naar beneden schoon om eventuele sporen van chameets (zuurdeeg) uit het huis te verwijderen. Hierbij wordt herdacht dat de Joden die Egypte verlieten,  geen tijd hadden om hun brood te laten rijzen, maar ook symboliseert het verwijderen van arrogantie, trots in jezelf.

vandaagJoodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier vandaag het overzicht>>>
Zoeken

De dag voor Pesach begint is er een zoektocht naar chameets in elk huis. De kinderen doen met veel enthousiasme mee om broodkruimels te verstoppen, die daarna opgezocht moeten worden. Een Jood mag geen chameets eten of er tijdens het Pesach geen voordeel uit halen. Hij bezit het niet en voedt het niet aan dieren.

Elk chameets of gebruiksvoorwerp dat wordt gebruikt om chameets voedsel te bereiden en in het het bezit is van een Jood, moeten tijdelijk worden ‘verkocht’ aan niet-Joden. Na het Pesachfeest kopen we ze weer terug. Je kunt je chameets zelfs online verkopen!

Dit is het derde artikel uit een serie artikelen over Pesach. Klik op het trefwoord hieronder om alle artikelen over Pesach te lezen.

Gerelateerde berichten

Reageer


een × 1 =