Pesach – De uittocht uit Egypte

Pesach -de uittocht- is een van de belangrijkste feesten op de Joodse kalender. Joden vieren Pesach ter herdenking van de bevrijding van het Joodse volk door Mozes uit Egypte. Joden vieren Pesach al 3500 jaar volgens de regels die G’d in de Thora (Shemot – Exodus 13) heeft vastgelegd.

Pesach – De uittocht en de Matze

Een matze (מצה) is een plat brood dat niet is gerezen. Het lijkt op een grote cracker. Doortijdens Pesach ongezuurde broden, dematzes, te eten staan herinnert het Joodse volk het feit dat hun voorouders vele eeuwen eerder in allerijl Egypty moesten verlaten. Zo snel, dat er geen tijd was om het brood te laten rijzen.

Elk huishouden moest een smetteloos lam nemen, ervoor zorgen en het vier dagen later bij schemering slachten. Bloed van het lam moest op de deurkozijnen worden gesmeerd. Dit was het teken dat het een Joods huis was en daarom de dood van de eerstgeborenen daar niet gebeurde.

Daarna werd het lam geroosterd en met bittere kruiden en matzes gegeten worden. Elk stukje van het lam moest worden gegeten en alle overgebleven botten moesten worden verbrand. Het Joodse volk deed dit terwijl zij klaarstonden voor de uittocht van Egypte.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

 

Om middernacht is elke Egyptische eerstgeborene gedood – van de eerstgeborene van farao tot de eerstgeborenen van de gevangene in zijn cel – en zelfs van het vee. De Egyptenaren waren doodsbang en eisten dat farao meteen het Joodse volk zou laten gaan. Farao riep Mozes en beval hem om met zijn volk onmiddellijk Egypte te verlaten.

De Egyptenaren waren zo blij om het Joodse volk te zien vertrekken dat ze zilver en goud en andere kostbaarheden gaven om hen aan te moedigen om te gaan.

Dit is een tweede artikel in eens serie artikelen over Pesach. Klik op het trefwoord hieronder om alle artikelen over Pesach te lezen.

Gerelateerde berichten

Reageer


5 × 3 =