De voorbereidingen van Pesach, hoe werkt dat?

Het Pesach feest duurt acht dagen dat begint op de 15e en eindigt op de 22e van de Hebreeuwse maand Nissan. Er zijn veel voorbereidingen van Pesach en er zijn vele tradities.

De basis, zoals je huis schoonmaken en elk spoor van chameets (ongezuurd brood) verwijderen, kan van tevoren worden gedaan. Houd een checklist bij, zodat je weet  als deze is voltooid.

De eerste en laatste twee dagen van Pesach zijn feestdagen en werken is dan verboden.

Chameets verwijderen

Chameets verwijderen of “verkopen”.

Een van de belangrijkste voorbereidingen van Pesach is het weggooien of  wegdoen van het chameets, dat een gezuurd graanproduct is. Tijdens Pesach mag een jood geen produkten met chameets gebruiken, zoals brood, ontbijtgranen, pasta en de meeste soorten alcohol. In de Ashkenazi-gemeenschap heeft de gewoonte om rijst, gierst, maïs, mosterd en peulvruchten te vermijden. Dit geldt ook voor voedsel van huisdieren en andere produkten die sporen van tarwe, rogge, gerst, haver of spelt bevatten.

Sommige mensen verkopen hun chametz-producten aan een niet-joodse vriend of buurman en kopen ze na Pesach terug. Dit kan je ook op internet doen! Je kunt ze ook doneren aan een goed doel of ze proberen te gebruiken voordat het Pesach begint.

Maak je huis schoon

Besteed speciale aandacht aan de keuken en alle ruimtes waar voedsel wordt gekookt en gegeten. Het is gebruikelijk om weken van tevoren te beginnen. Je koelkast, magnetron, broodrooster en oven moeten van binnen en van buiten worden schoongemaakt om alle overgebleven sporen van chameets te vernietigen. De rest van je huis moet je  van boven naar beneden schoonmaken.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

Keuken kosjer voor Pesach maken

Maak je keuken materialen helemaal brandschoon, servies en kookgerei. Volgens de richtlijnen van Kosher-voor-Pesach moet je keukengerei, borden, pannen enz. – schoonmaken, door ze in kokend water te doen of te verhitten totdat ze roodgloeiend zijn

Bepaalde soorten gerechten, zoals porselein, aardewerk en emaille, mag je niet gebruiken tijdens Pesach.

Veel mensen hebben helemaal aparte Pesach keukengerei en hoeven het kasjeren (kosjer maken van de keukenspullen) niet te doen.

Dus jullie begrijpen nu, dat als ik niet aan het bloggen ben dan ben ik wel druk bezig met alle voorbereidingen van Pesach. Succes.

Nog meer artikelen over Pesach vind u hier.

Gerelateerde berichten

Reageer


drie × 3 =