Volgens het Jodendom vergeten politici werkelijk wat zij gezegd en beloofd hebben

Geen wonder dat politici vergeten wat zij hebben gezegd en beloofd.

In het commentaar op Sefer Hapeli’a leert Rabbi Shimshon van Ostropoli dat er een slechte engel is aangesteld betreffende vergeetachtigheid. Als deze engel je ontmoet, zorgt hij ervoor dat je alles vergeet wat je weet. De naam van deze engel is Riev, wat letterlijk “ruzie” (רִיב) betekent.

Bedenk dat wij moeten onthouden wat Amalek ons heeft aangedaan en het niet te vergeten. Dewariem (Deuteronomium) 25:17

Waarom komt vergeetachtigheid tegenwoordig zo vaak voor? Omdat de engel Riev ons doet vergeten wat we moeten onthouden. Met andere woorden, elke keer dat we ruzie of een geschil hebben, ‘ontmoeten’ we de engel Riev en het resultaat is dat we dingen vergeten.

Rabbi Shimshon van Ostropoli schrijft dit niet, maar de eerste conclusie die we kunnen trekken is dat ruzie niet de moeite waard is, omdat de persoon die een dispuut begint, voorbestemd is het te vergeten.

De politiek heeft alles te maken met geschillen en daarom is het geen wonder dat politici zich geen enkele belofte of gesprekken kunnen herinneren die ze hebben gedaan, zoals pas geleden de Nederlandse premier Mark Rutte.

Rabbijn Yitzchak Ginsburgh

Gerelateerde berichten

Reageer


13 + 2 =