Vlinders met een Poerimboodschap

Miljoenen vlinders trokken tijdens het Poerimfeest over Israël. Niet alleen fleurden ze het feest op met hun felle oranje kleuren, er schuilt een Poerimboodschap in hun aanwezigheid

Terwijl Israël Poerim vierde, sierden miljoenen vlinders het feest op. De vlinders, van de soort Vanessa Cardui (in Nederland bekend als de Distelvlinder) trekken in groten getale over Israël vanuit Saoedi-Arabië en Koeweit. De natte winters daar hebben gezorgd voor een overvloed aan begroeiing, waar de rupsen van de vlinder zich aan tegoed hebben kunnen doen. Vandaar de uitzonderlijk grote aantallen dit jaar.

Vlinder metafoor

De metafoor van de vlinder heeft door de eeuwen heen mensen geïnspireerd. De onopvallende rups die zich verhult in een cocon en daar getransformeerd tot prachtige vlinder uit tevoorschijn komt. Een onthulling van de ware identiteit. Maar die identiteit is wel kwetsbaar. De vlinder met zijn ragfijne vleugeltjes, wordt zo meegevoerd door de wind, is een makkelijke prooi en beschadigt snel.

Die metafoor vinden we eigenlijk ook terug in het Poerimverhaal. Als het Joodse nichtje van Mordechai, Hadassa, wordt geselecteerd als kandidate voor de koning, verhult ze haar Joodse afkomst. Die tijd is als het ware een cocon, waarin Esther, ook als koningin nog veilig is.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

 

Maar op het hoogtepunt van het verhaal, het moment dat ze zich voor de koning bekendmaakt als Joodse, om zo haar volk hopelijk te redden van Hamans genocidale plannen, ontpopt ze zich. En daarmee stelt ze zich als een vlinder zo kwetsbaar op. Hoe zal de koning reageren..?

Het verhaal is bekend. Jaar in jaar uit wordt de verlossing die volgde met Poerim gevierd. De Eeuwige, die zich verborgen houdt, verlost Israël door het moedige optreden van Esther.

En daarin schuilt misschien wel de boodschap van de talloze vlinders die dit jaar over Israël trokken: Wees niet bang om kwetsbaar te zijn. Laat je ware kleuren zien; het rijke palet van de Thora, die de Eeuwige je toevertrouwde. Vrees niet voor de reactie van de wereld. De Eeuwige is immers je beschermer. Hij zal maken dat je kleuren helderder dan ooit zullen schijnen en het feest van je verlossing zullen sieren.

Gerelateerde berichten

Reageer


16 − vijf =