Waarom verkleden tijdens Poeriem?

Chassidische verhaal

Waarom verkleden? Een zogenaamde “simpele” Jood (want mensen zijn altijd simpel in de chassidische verhalen) reisde naar een stad. Het was al laat  toen hij eindelijk een herberg vond om te overnachten. Hij klopte op de deur en na een tijdje opende een oude man de deur en verontschuldigde zich dat de herberg vol was omdat een groep soldaten hun intrek hadden genomen.

De man smeekte de herbergier totdat de hij toegaf dat er nog een bed vrij was, maar het was in de kamer van de generaal die al sliep.

De enige manier dat de herbergier de simpele jood kon te laten overnachten was als de waard hem om 5 uur wakker zou maken omdat de generaal om 05.10 uur op zou staan.

Als de simpele Jood vroeg in de ochtend snel vertrekt dan zal de generaal niets vermoeden. De man vond het een goede deal en ging stilletjes naar bed.

Om 5 uur maakte de herbergier hem wakker om snel de herberg te verlaten voordat de generaal wakker zou worden. De simpele Jood bedankte de herbergier en ging naar het treinstation.

Plotseling zag hij zijn spiegelbeeld in het raam van de trein – door de duisternis en de haast zag dat hij het legeruniform van de general aan had.De simpele Jood dacht bij zichzelf:  “Wat een gekke oude herbergier, hij heeft de generaal wakker gemaakt in plaats van mij!”

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

 

Maskers

Wij beoordelen mensen aan de hand van hun uiterlijk. We kijken eventjes en dan we bepalen onmiddellijk dat we deze persoon al weten te plaatsen.

Een van de Mitzvot (opdrachten) van Poerim is Mishloach Manot (Poerim paketten – met eten en lekkers) – een opdracht met het doel om vriendschappen te sluiten en om een bestaande  ​​vriendschap hechter te maken.

Het doel is dat wij de ware persoon voor ons zien, hen niet op hun uiterlijk te veroordelen maar om hun innerlijk te koesteren.

Dit is de reden om je te verkleden en maskers te dragen tijdens het Poerim feest – zodat we geen oppervlakkige oordelen over anderen zullen vellen.

Want als iemand een masker draagt dan weten wij dat ze verkleed zijn. We weten dat het niet de echte person is en dat de ware persoon achter het masker is. Wij moeten kijken wat achter onze maskers is, wat voor karakter en persoonlijkheid elk mens heeft.

Dit is de boodschap van de verkleed partijen tijdens het Poeriem feest: om ons eraan te herinneren dat elk mens bijzonder en uniek is; en een echte vriendschap kan niet gebaseerd zijn op het uiterlijk, omdat maar al te vaak niet de ware person is.

Lees meer over Poerim en verkleden op deze site of op Jodendom-online

Gerelateerde berichten

Reageer


dertien + zestien =