Mag je snoepen volgens de Thora?

De Rambam (Maimonides) in zijn werk Hilchos Dei’os stelt dat een man die wijs is, eet wat gezond voor hem is, wat heilzaam is. Is snoepen dat?

Hij zegt לא יאכל כל שהחיך מתאוה כמו הכלב והחמור – Eet niet alleen de dingen die je gehemelte verlangt, zoals de hond en de ezel (Hilchos Dei’os 3: 2).

Je bent geen dier dat alleen eet wat lekker is om te eten.

 אלא יאכל דברים המועילים לו – Je moet de dingen eten die goed voor je zijn.

Het blijkt dan dat het volgen van je verlangen betekent dat je een gebrek aan verstand hebt,  net zoals een ezel of een hond.

Is het altijd verkeerd om te snoepen?

Het zou gek zijn als iemand zo een regel zou maken. Soms is een snoepje of een stuk koek belangrijk om je een energie te geven, soms is het niet verkeerd.

Als je voelt dat je iets nodig hebt om te eten voor je energie dan kan je wel wat lekkers nemen en net iets meer van het leven genieten dan tijdens je normale routine.

Ja, soms kun je dingen doen die niet verkeerd zijn hoewel ze niet zo goed voor je zijn, maar je doet het om jezelf op te vrolijken. Ook tijdens feesten kunnen mensen wat vrolijker worden als ze iets lekkers eten. Daarom moet je altijd je verstand gebruiken.

Maar meestal zullen dingen die vol suiker zitten ertoe leiden dat je tanden gaan rotten, tenzij je je tanden poetst nadat je gesnoept hebt.

Soms komt het lekkers in plaats van het voedzame voedsel dat je moet eten daarom is het niet verstandig dat iemand zijn energie verspilt aan het snoepen.

Een verstandig mens is de persoon die een dieet kiest dat gezond en voedzaam is. Van biologische en speciale gezondheidsvoedingen heb ik geen verstand.

Een wijs mens moet gezond en voedzaam eten.

Verder hoef ik het je niet te vertellen, je weet het zelf wel.

Bron: Rabbijn Avigdor Miller

Gerelateerde berichten

Reageer


drie × 2 =