Wist je dat van de letters op de dreidel tijdens Chanoeka?

Er staan ​​vier letters op de dreidel. נ – Noen, ג – Gimmel, ה – Hee en שׁ – Shien. Deze letters staan ​​voor “Nes Gadol Haya Sham” – “Daar gebeurde een groot wonder”.

[In het land Israel is het een פ – Peh in plaats van de Shien: hier gebeurde een groot wonder.]

De vier letters symboliseren:

a) de vier delen van de mens – Nefesh [ziel], Goef [lichaam], Seechel [intellect], HaKol [de rest].

b) de vier fundamenten van de wereld zijn – vuur, water, wind en aarde

c) de vier volkeren die het Joodse volk in ballingschap brachten – Egypte, Perzië, Griekenland en Rome. De vier letters op de dreidel hebben de gematria (getalswaarde) van Masjieach [358]. Dit is ook de getalswaarde van Hashem (G’d ) is Koning.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>
Chanoeka

Chanoeka is de tijd waarin de mogelijkheid bestaat dat het licht van Masjieach gaat schijnen. Dan zal de mens en de wereld in harmonie leven en dan zal de laatste en meest bittere ballingschap van Rome stoppen. We zullen de vervulling zien van de zin ‘dat Hashem voor altijd Koning zal zijn’. [Bnei Yissaschar]

Chanoeka en Puriem hebben veel overeenkomsten. Het zijn twee feesten die een bijzondere status hebben in tijd van de Masjieach. Het zijn feesten die door de rabbijnen zijn afgekondigd om de gebeurtenissen van die tijd te herdenken.

Beide feesten hebben hun bijzondere karakter. Puriem de ‘Hamanratel’ en Chanoeka de ‘dreidel’. Het gebruik van de hamanratel en de dreidel is karakteriserend voor deze feesten.

De Hamanratel van Poerim die we aan de onderkant vasthouden staat symbool voor  de grote Teshoeva (inkeer) van het Joodse volk. Dit initiatief kwam van  onderaf vanuit het volk waarna G’d het Joodse volk op een bijzondere manier hielp.

Tijdens Chanoeka gebruiken we de dreidel die we aan de bovenkant vasthouden om te symboliseren dat het belangrijkste initiatief voor het wonder van Boven kwam.  

Gerelateerde berichten

Reageer


2 + 12 =