DIT is Chanoeka – ZOT Chanoeka

Vanavond is de achtste en laatste dag van Chanoeka. Ook ZOT Chanoeka genoemd.

Nadat de laatste vlammetjes zijn gedoofd maken wij de menora schoon en zetten het weg tot volgend jaar.

Deze laatste dag van Chanoeka is de essentie van het feest.

De laatste dag van Chanoeka staat bekend als ZOT Chanoeka dit betekent  “dit is Chanoeka”. De dag dat het wonder het grootst is.

Waarom heet deze dag ZOT Chanoeka?

Deze naam komt van de Thora lezing van de achtste dag van Chanoeka. Deze begint met de woorden “Zot chanukat hamizbeejach …dit is de inwijding van het altaar – Bamidbar (Numeri) 7:88  de beschrijving van de inwijding van het altaar van de Tabernakel.

Het getal acht 8 “acht”  is een belangrijk getal in het joodse leven. Dit omdat het symbool staat voor het geen dat bovennatuurlijk is. Chanoeka is een feest van wonderen, dus is het logisch dat de achtste dag, de dag  na de gewone week van 7 dagen, de essentie van het Chanoeka feest aangeeft.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>
5784 en 5785

De enige andere specifieke achtste dagviering is het Torah-gebod is om Shemini Atzeret, de ‘Verzameling van de Achtste’, te vieren, een aparte feestdag meteen na het  Soekotfeest dat de unieke relatie van G’d en het Joodse volk aangeeft.

Chanoeka is het feest waarbij het Joodse volk de keuze maakt om loyaal te blijven aan de Thora en traditie in plaats van, assimilatie, de levensstijl van de Hellenistische Grieken (hedendaagse niet Joodse culturen) te volgen. Het Joodse volk viert het wonder dat het volk bestaat na duizenden jaren van ballingschap en vervolging.

Juist deze dag dat alle kaarsen branden schittert het licht van het Joodse volk en de Thora het meest uitbundig.

Lees ook artikelen over Chanoeka op Jodendom-online

Gerelateerde berichten

Reageer


twee × 3 =