De Gouden Poort in Jeruzalem gaat open

Op 27 november 2014 verscheen een artikel in de krant NRG (Maariv) dat de Wakf plannen maakt om de Sha’ar Harachamiem (de Gouden Poort) van de oude stad  permanent te openen.

De Joodse traditie beschrijft de Sha’ar Harachamiem (de Gouden Poort) als de poort waardoor de Masjieach Jeruzalem binnen zal gaan.
De Joodse traditie zegt hier het volgende over:
Het staat geschreven (Jechezkel 44-1) מֶר אֵלַי יְהוָה, הַשַּׁעַר הַזֶּה סָגוּר יִהְיֶה לֹא יִפָּתֵחַ וְאִישׁ לֹא-יָבֹא בוֹ–כִּי יְהוָה אֱלֹהֵי-יִשְׂרָאֵל, בָּא בוֹ; וְהָיָה, סָגוּר. ג אֶת-הַנָּשִׂיא, נָשִׂיא הוּא יֵשֶׁב-בּוֹ לאכול- (לֶאֱכָל-) לֶחֶם–לִפְנֵי יְהוָה; ג אֶת-הַנָּשִׂיא, נָשִׂיא הוּא יֵשֶׁב-בּוֹ לאכול- (לֶאֱכָל-) לֶחֶם–לִפְנֵי יְהוָה; מִדֶּרֶךְ אוּלָם הַשַּׁעַר יָבוֹא, וּמִדַּרְכּוֹ יֵצֵא  

“Toen bracht hij mij terug de weg van de buitenste poort van het Heiligdom, die in het oostelijke richting; en het was gesloten. 2 En de G’d zei tegen mij : ‘Deze poort zal gesloten zijn, het zal niet geopend worden, niemand zal hierdoor heen gaan, want Hasheem de G’d van Israel, is hierdoor gegaan; daarom zal het gesloten zijn. 3. De Nasie (leider), de leider hij zal daarzitten om het brood voor G’d te eten ; Hij zal die weg ingaan van de poort, en zal door dezelfde weg weer vertrekken.” 

Masjieach

En daar legt Rashi uit “בא בו” is in de toekomst.

De Metzoedot David zeg over de woorden “את הנשיא” – Wie is dat? Dat is de koning Masjieach aangezien hij het hoofd is is het niet eervol als hij op de plek van het volk de offers zal eten, daarom zal hij via deze poort binnengaan om zijn deel van de offers te eten.

Wij zien dat de Masjieach iets hiermee te maken heeft. De oostelijke poort zal dichtzijn tot de komst van Masjieach en bij de komst van de Masjieach zal deze poort geopend worden en daar zal de Masjieach het vlees eten van zijn offers.

Nu regeert de Islamitische Wakf op de tempelberg. Zij hebben laten weten dat zij de Shaar Harachamiem (de Gouden Poort) gaan openen.

In het boek van Rabbijn Petachya van Regensburg schrijft de rabbijn “en Jeruzalem heeft een poort en die heet Sha’ar Harachamiem de Poort der Barmhartigheid en deze poort is versperd met stenen en klei. De joden hebben een traditie dat via deze poort de Shechina in ballingschap is gegaan en in de toekomst zal de Shechina via deze poort terug komen. Hij bedoeld de poort tegenover de Olijf berg.

Gerelateerde berichten

5 reacties

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

Lachen….

nu nog alleen een witte ezel zien te vinden en iemand die daarop durft te rijden 🙂

Ezels zijn er genoeg, nu alleen nog een witte vinden.

Leah,

je weet dat de het woord ezel (Chamor) staat voor de fysieke wereld (Chomer) , en dat de moshiach het fysieke en materiele beheerst , zonder dat het fysieke hem beheerst.

B.P.

Het is de hoogste tijd dat de Joodse Tempel herbouwd wordt.

Reageer


een + zes =