Waarom Chanoeka (Inwijdingsfeest)?

Chanoeka – Het achtdaagse feest van licht begint op de avond van 25 de joodse maand Kislev  (dit jaar begint het op 22 december 2019) – dan viert het Joodse volk de overwinning van het licht over de duisternis, van eerlijkheid over vervalsing, van spiritualiteit over het materialisme.

Meer dan eenentwintig eeuwen geleden, werd het Heilige Land Israël geregeerd door de Grieken, die probeerden met alle macht hun Hellenistische ideeën  de Joden op te dringen.

Tegen alle verwachtingen in, heeft een kleine groep vrome Joden een van de machtigste legers op aarde verslagen. Zij hebben de Grieken uit het Joodse Land gedreven om vervolgens de Tempel in Jeruzalem opnieuw in te wijden.

Kruikje olie

De tempel heeft een menora (zevenarmige kandelaar) die elke dag behoort te worden aangestoken met pure olie. Helaas vonden ze maar één kruikje kosjere olijfolie geschikt voor gebruik in de tempel. Alle andere kruikjes hadden de Grieken onbruikbaar gemaakt. En zie hier opnieuw een wonderbaarlijke gebeurtenis zoals zo vaak bij de Joden; het kruikje dat genoeg olie had om maar 1 dag te branden bleef acht dagen lang branden, totdat er nieuwe olie, kosjer voor gebruik in de tempel was bereid.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

Chanoeka feest ingesteld

Ten aandenken van deze wonderen hebben de rabbijnen het Chanoekafeest ingesteld. Na zonsondergang steekt het Joodse volk al generaties lang onder goede en slechte omstandigheden hun Chanoekakaarsen aan. Het begint met een kaarsje op de eerste avond, een tweede op de tweede avond enz. tot de achtste avond.

chanoeka

Natuurlijk als het Joodse volk is gered uit de handen van hun vijanden, zoals de Egyptenaren, Haman en de Grieken dan uit dank gaan de Joden zoals altijd eten. Tijdens Chanoeka omdat het verhaal over o.a. de olie gaat eten wij met z’n allen frituren zoals aardappelkoekjes en soefganiot (donuts). De zorg om de vele calorieën komt  na Chanoeka wel weer. De ouders geven aan de kinderen Chanoeka ‘gelt’ (geld) met als doel hen te leren dat zij hun geld aan het goede doel moeten geven.

Lees meer artikelen over Chanoeka op Jodendom-online

Gerelateerde berichten

2 reacties

Top website! Heb er erg veel van genoten. Zo interessant zo’n website over de Joodse feestdag, Chanoeka.

ben veel wijzer geworden over de uitleg, ga mij zeker verder verdiepen in het joodse geloof

Reageer


4 × vijf =