Chanukah de tegenstelling tussen oorlog en licht

Chanukah staat symbool voor de grenzen tussen het materiële, het egoistische en de spirituele wereld, de wereld van Chessed.

Chanukah gaat over de oorlog van de Maccabeërs tegen de Grieken. Het gaat over het Chanoeka wonder, het olie kruikje, het licht van de Menora in de Tempel. Dit geeft symbolisch aan de barriëre tussen het materiële, de oorlog, en de spiritualiteit, het licht her-inwijding van de Tempel

Chanoeka symboliseerd de strijd van de materiële en de spirituele waarden. We moeten leren om boven onze egoïstische verlangens uit te stijgen. Dit is de essentie van de oorlog tussen de Maccabeërs en de Grieken, het is een innerlijke oorlog tussen ons egoïsme dat wordt gesymboliseerd door de Grieken en het verlangen om boven ons egoïsme te stijgen naar een niveau van liefde en chessed dat wordt gesymboliseerd door de Maccabeërs.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

 

Hoe heb je controle over je eigenschappen, het is toch in ons karakter, hoe kan je de kracht opbrengen om jezelf te overwinnen? En is mijn egoïsme niet vele malen sterker dan mijn wil om goed te doen?

Dit is het wonder van Chanukah 

Chanukah

Met wil kan je jezelf veranderen van  een egoïst  naar een mens van chessed een mens met liefdevolle toewijding tot alles wat je omringd, dit is je innerlijke licht.

Het is waar dat mijn verlangen om goed te doen zwakker is dan mijn ego, maar als je wil en probeert dan krijgt je innerlijk licht een heel mooie plek in jezelf. Dit is de betekenis van de oorlog van de Maccabeërs tegen de Grieken.

Wanneer je win deze innerlijke strijd? Door vallen en opstaan, soms word je wanhopig van jezelf en soms zie je dat je succes hebt. Ik kan niet overwinnen zonder de hulp van G’d net zoals de Maccabeërs want het woord Maccabi מכבי is de afkorting van

מי כמוך באלים ה’‏  Sjemot (Exodus) 15:11 dit betekent “Wie is als U G’d, tussen de machtigen?’

Je wanhopigheid is de aanval van de Grieken, je moet een innerlijk gevecht leveren. Het kleine innerlijke verzet tegen je wanhoop is de overwinning van het licht. De strijd waarbij de ‘weinigen winnen van de velen’.

Elke kleine overwinning is opnieuw wat meer licht.

Gerelateerde berichten

1 reactie

Door de zwaartekracht valt alle materie naar beneden, de vlammetjes daarentegen niet; die willen nu juist omhoog. tegen de zwaartekracht in.

Reageer


10 − 6 =