De oplossing

Oplossing?! Het is al vijf jaar geleden dat mijn vriendin mevrouw en rebbezin Henny Machlis is overleden. Henny was een voorbeeld van geloof in G’d een leerling van de oprichter van Jad Ezra rabbijn Asher Freund. Familie Machlis staat internationaal bekend voor hun gastvrijheid tijdens sjabat en feestdagen. Iedereen is welkom, daarom hebben zij wekelijks (ook nu na haar dood) meer dan honderd gasten aan hun sjabat tafel.

Haar verhaal is heel actueel.

Zij heeft nooit van Covid-19 gehoord, maar ze heeft ons geleerd hoe wat wij moeten doen tijdens deze moeilijke periode.

Haar oplossing bestaat uit twee elementen: Emoena (geloof in G’d, hieronder uitgelegd) en persoonlijk gebed.

In de tekst Tien Geboden in de Thora (Bijbel) staat geschreven: “Je zult geen andere goden vóór Mij hebben”, het Hebreeuwse woord voor “goden” betekent ook “krachten”. Emoena betekent geloven dat er een enkele G’ddelijke kracht is die het universum beheerst, dit betekent dat je uitsluitend in G’d gelooft en niet in andere machten. Dit zijn politieke machten, economische machten en zelfs de kracht van een coronavirusvaccin om ons van deze epidemie te redden.

Bidden

Hoewel G’d via Zijn natuurwetten werkt, reageert de G’ddelijke wil op gebed. Dit brengt ons bij het tweede punt in Henny’s ‘Goed voor elke crisis’ benadering namelijk het persoonlijk gebed. Terwijl Henny ’s ochtends,’ s middags en ’s avonds het bidden uit het traditionele Joodse gebedenboek aanraadde en het zelf ook deed, was ze een uitgesproken voorvechtster van persoonlijk gebed.

Bidden is niet in de eerste plaats dingen van G’d vragen. Voor Henny was het doel van het leven om verbinding te maken met G’d, en gebed was het middel om die verbinding te maken. Ze zei ooit tegen een rabbijn dat hij deze boodschap aan zijn studenten moest overbrengen: “Iedereen moet weten dat we met G’d moeten praten. We hebben een directe lijn. “

Verborgenheid

De barriere met G’d kan worden doorboord door rechtstreeks met G’d te praten.

De waarheid is dat G’d altijd en overal aanwezig is, maar wij mensen zijn niet aanwezig in deze gecamoufleerde werkelijkheid. De “verborgenheid van G’d” is een belangrijk thema in het Jodendom.

Daarom beginnen alle zegeningen in de Joodse liturgie met het aanspreken van G’d in de tweede persoon: “Gezegend bent U …” Vooral in deze tijden van quarantaine, isolatie en eenzaamheid kan het feit dat G’d altijd aanwezig is en altijd luistert veel levens redden.

Oplossing – De hele dag met G’d spreken

Henny pleitte en beoefende twee soorten persoonlijk gebed. De eerste soort is de hele dag met G’d te spreken, wat je ook doet. Bij het afwassen, vouwen van de was, sporten, wandelen of autorijden, kan je met G’d praten. Als mensen haar vertelden dat ze het te druk hebben en dat ze geen tijd hedden om de gebeden uit de siddur op te zeggen, dan zei ze dat je gewoon de hele tijd met G’d moet praten. “Zelfs als je ’s nachts wakker wordt en je niet kan slapen,” dan zei ze, “praat met G’d.”

Oplossing – Zoals ze haar studenten leerde:

Je probeert een relatie met G’d te hebben en dat doet je door te bidden. Maar het hangt van de omstandigheden af. Als iemand het zo druk heeft met zijn huis en werk dan moet je leren om in je eigen woorden met G’d te praten. Zeg tegen Hem: “Ik hou van U”, of “Ik wil van U houden”, of “Help me om van U te houden”.

Tijdens de huidige pandemie worden we geteisterd door angst – angst om de ziekte op te lopen en angst voor de economische en politieke gevolgen van de Corona. Het middel tegen angst is de combinatie van emoena en gebed. Beide ingrediënten zijn essentieel. Hoe meer je gelooft dat G’d de touwtjes in handen heeft en hoe meer je jezelf de kracht geeft te weten dat  gebed een directe lijn naar G’d is en hoe meer “wonderen” je zal zien. Zoals Henny zei: ‘Als we bidden, zijn wij werelden die in beweging zijn.’

Wat moet je zeggen als je met G’d spreekt? Het boek “Chovot Halevavot” (De plichten van het hart) beschrijft dat mensen of in de modus zijn van het ‘willen’ of in de modus van ‘danken’. De bedankmodus is meer bevorderlijk voor tevredenheid en geluk. Terwijl je je aankleedt, kan je G’d danken dat je een trui hebt die je aantrekt en van katoen is gemaakt dat je niet hebt laten groeien, garen dat je niet hebt gesponnen, stof die je niet hebt geweven, gemaakt op machines die je niet hebt ontworpen enz., maar toch heb je een goede trui om te dragen. Dank u G’d!

Oplossing – Een-op-een met G’d

Het tweede soort persoonlijk gebed dat Henny sterk bepleitte, was dat je de tijd moet nemen om naar buiten (in de natuur) te gaan en hardop met G’d te praten. Begin met vijf minute en geleidelijk de tijd verlengen. Dit heet hitboddedoet. Dit is anders dan de hele dag met G’d praten, omdat je tijdens hitboddedoet niet multitaskt. Tijdens deze speciale tijd heb je een privé-audiëntie bij de Meester van de Wereld.

Spreek hardop, begin met G’d twee minuten te bedanken en praat dan met Hem over wat je bezighoudt. Maar, waarschuwt Rabbi Shalom Arush, G’d houdt niet van zeuren. Let op het verschil hiertussen:

“G’d, ik kan er niet tegen! Ik kan mijn rekeningen niet betalen vanwege Covid-19. Ik ben mijn baan kwijtgeraakt en er is geen mogelijkheid op een nieuwe baan in mijn vakgebied. Hoe kan dit gebeuren? Ik voel me wanhopig! “

Oplossing – Of dit:

“G’d, ik weet dat U de volledige controle hebt, en dat U van mij houdt en altijd doet het beste voor mij is. Ik weet dat U de controle heeft over Covid-19, hoewel ik het G’ddelijke plan niet begrijp waarom deze epidemie naar de wereld is gekomen, maar nu moet ik mijn rekeningen betalen. Stuur me alsjeblieft het geld om mijn rekeningen te betalen. Ik weet dat U mij een nieuwe baan kunt geven, of U kunt me op andere manieren geld sturen.”

Zoals mijn vriendin Henny Machlis altijd zei: “Er is geen ruimte voor verdriet en geen ruimte voor wanhoop. Er is alleen ruimte voor gebed. We mogen niet lui zijn. We moeten het uit onszelf forceren. Als we hulp nodig hebben, moeten we G’d om alles vragen. Van het vinden van een parkeerplaats tot het niet tegen je kind of je man schreeuwen. Wij hebben hulp nodig. … G’d wil van je horen. “

Gerelateerde berichten

4 reacties

Dirk Gatsonides van Vlaanderen

Dit is zó mooi en zó waar! Als je naar de foto kijkt boven het artikel zíe je het ook aan het gezicht van mevrouw Machlis…

Raar Lea net jouw bericht gelezen ik sta voor een kleine ingreep en wat ik altijd doe voor zo iets .dan heb ik zoals ik altijd zeg mijn schiet gebedje en wat een rust er dan over me komt .is met geen pen te beschrijven.

Reageer


2 × 1 =