Soekot (Loofhuttenfeest), de gebeden en de laatste oorlog

De Ga’on van Vilna zei dat de oorlog van Gog en Magog drie uur zal duren. Zoals wij G’d om redding vragen tijdens deze drie uur. Dit staat in de gebeden van Soekot. Deze heten ‘Hoshanot’. In de synogoge loopt men rondes tijdens deze gebeden.

Soekot
foto: B Negin (CC2.0)

Uit de gebeden van de “Hoshanot” tijdens de dienst op Soekot.

Oh Werker van de redding,

18 stuurt de rechtvaardige degene die de redding kan bewerkstelligen,
19 want in de stad van de redding zijn massa’s mensen
21 tijdens deze drie uur
22 versnel het moment van de redding!”

Verklaring van de Vilna Gaon:
nu = עתה
Tijdens deze drie uren wordt gezinspeeld door Jesaja (33:10) ‘Nu zal Ik verheven worden, nu, zal Ik verhoogd worden [als gevolg van de toenemende mate van het kwaad waarmee Mijn volk wordt behandeld, Ik zal niet meer uitstellen. Nu, zal Ik handelen (Rasji). Het woord nu, kan worden gelezen als de uren, het drie-voudige gebruik van het woord ‘nu’ impliceert drie uur (Yalkut Shimoni II, 988). De dichter verwijst naar deze drie uur en dringt erop aan dat G’D zich zal haasten.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

Drie gebeden

Deze drie uren verwijzen ook naar de drie gebeden van de dag, Shachariet, Mincha en Ma’ariv. De Talmoed (Berachot 32b). De rechtvaardigen van een eerdere tijd hebben een uur gewijd om de Shmonah Esrei (18 gebed) te zeggen bij elke dienst. Dus drie uur per dag hebben zij gewijd in directe communicatie van het gebed aan G’D. Tijdens deze drie bidden wij voor redding (Beis Yaakov).

» Lees meer artikelen over Soekot
» Lees meer over Soekot op Jodendom-online

Gerelateerde berichten

Reageer


9 + zes =