Het wordt onmiddellijk geaccepteerd

4444

Van Dr. Harold Bueno de Mesquita

Zou iemand zoiets waardevols ongebruikt willen laten? מישהו רוצה להתעלם מהאוצר הזה

We weten dat deze tien dagen van inkeer, de dagen tussen Rosj Hasjana en Jom Kipoer, heel speciaal zijn om te davvenen (bidden). De profeet Jesjajahoe wordt hiermee in verband gebracht: 

“Zoek G’d wanneer Hij gevonden kan worden, roep Hem terwijl Hij dichtbij is”.

Wat me vooral opviel [en ik citeer] ] uit het boek van rabbijn Elazor Barclay en rabbijn Yitzchok Jaeger: Richtlijnen – driehonderd van de meest gestelde vragen over de Yomim Noraim] is dat de Maimonides schrijft dat ‘het gebed van een persoon in deze periode dezelfde kracht heeft als een gebed dat in een gemeenschap wordt gezegd en het wordt onmiddellijk geaccepteerd “.

Als je echt serieus nadenkt over deze bijzondere sterke verklaring van de Rambam, dan zal niemand deze dagen / uren voorafgaande aan Jom Kipoer ‘ongebruikt’ laten door niet tot de Schepper te bidden voor datgene waarnaar we verlangen [voor het welzijn van zijn familie en vrienden / het volk Israel en de hele wereld] en ZEKER moeten we van de gelegenheid gebruik maken om te bidden in deze slechte tijden van de Corona.

Mag ik jullie allemaal een gezond, gezegend, vredig jaar wensen.

RAMBAM https://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/911891/jewish/Teshuvah-Chapter-Two.htm

אַף עַל פִּי שֶׁהַתְּשׁוּבָה וְהַצְּעָקָה יָפָה לָעוֹלָם. בַּעֲשָׂרָה הַיָּמִים שֶׁבֵּין רֹאשׁ הַשָּׁנָה וְיוֹם הַכִּפּוּרִים הִיא יָפָה בְּיוֹתֵר וּמִתְקַבֶּלֶת הִיא מִיָּד שֶׁנֶּאֱמַר (ישעיה נה ו) “דִּרְשׁוּ ה ‘בְּהִמָּצְאוֹ”. בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים בְּיָחִיד אֲבָל צִבּוּר כָּל זְמַן שֶׁעוֹשִׂים תְּשׁוּבָה וְצוֹעֲקִין בְּלֵב שָׁלֵם הֵם נַעֲנִין שֶׁנֶּאֱמַר (דברים ד ז) “כַּה ‘אֱלֹהֵינוּ” בְּכָל קָרְאֵנ “:

Halacha 6

Hoewel berouw en uitroepen [tot God] te allen tijde wenselijk zijn, is het tijdens deze tien dagen tussen Rosh HaShanah en Jom Kipoer zelfs nog meer wenselijk en zullen deze onmiddellijk worden geaccepteerd zoals [Jesaja 55: 6] zegt: “Zoek God wanneer Hij te vinden is. “

Wanneer is het bovenstaande van toepassing? Bij een individu. Echter, met betrekking tot een gemeenschap, telkens wanneer ze berouw tonen en van ganser harte uitroepen, worden ze onmiddellijk beantwoord, zoals [Deuteronomium 4: 7] zegt: Bestaat er dan een ander groot volk bij wie G’d zo nabij is als de Eeuwige, onze G’d, iedere keer als we hem aanroepen? 

Reageer