Rabbijn Kalman Shapira

Rabbijn Kalman Shapira is geboren in Grodzisk Mazowiecki, Polen zijn vader was Imrei Elimelech van Grodzhisk. Rabbijn Kalonymus Kalman is vernoemd naar zijn moeders overgrootvader, de vermaarde Maor VaShemesh. Hij was een telg uit een voorname familie een afstammeling van Rabbi Elimelech van Lizhensk, de Chozeh van Lublin en de Maggid van Kozhnitz.   Hij is geboren op de dag na Lag BeOmer, 19 Ijar 5649, mei 1889.

Familie

Op de leeftijd van drie jaar, verloor hij  zijn vader. In 1905 trouwde hij met Rachel Chaya Miriam, dochter van zijn neef Grote Rabbi Mosje Yerachmiel van Kozhnitz. Ze hielp hem voor te bereiden zijn lezingen en boeken, zelfs het toevoegen van relevante inzichten van zichzelf. Het echtpaar kreeg twee kinderen: een zoon, Elimelech Ben Zion. En ook een dochter, Rechil Yehudis, die beiden omkwamen in de Holocaust.  

In 1909 werd rabbijn Kalman Shapira benoemd tot rabbijn van Piaseczno, in de buurt van Warschau, hij trok veel chassidim. Hij was gericht op de opvoeding van kinderen en jonge mensen,  hij heeft de yeshiva Da’at Moshe in 1923 opgericht, die een van de grootste chassidische yeshivot in Warschau tussen de twee wereldoorlogen werd.  

Oorlogsjaren  

Rabbi Shapira’s enige zoon, zijn schoondochter en zijn schoonzuster zijn tijdens de nazi luchtbombardementen van Warschau in september 1939 na de Duitse inval in Polen vermoord.  Rabbi Shapira gevangen genomen met een paar van zijn chassidim in de ghetto van Warschau. Daar had hij een geheime synagoge. Hij investeerde enorme inspanningen voor het behoud van het joodse leven in het ghetto. Rabbijn  Shapira was in staat het getto tot de liquidatie te overleven. Hij is in 1943 in Treblinka overleden.

Heilig Vuur 

Rabbijn Kalman Shapira staat bekend vanwege een boek dat hij schreef in het getto. Het boek, dat is een compilatie van de wekelijkse studie met zijn studenten, stelt met complexe vragen over het geloof en inzicht in het lijden van de joden in het getto. Toen Rabbijn Shapira wist dat het einde van het getto en al haar inwoners nabij was, begroef hij zijn ​​boek in een koker. Deze koker is door een bouwvakker na het einde van de oorlog gevonden. Het boek kwam uit in Israël in 1960 onder de titel Esh Kodesh (Heilig Vuur).  

Na de opstand in het ghetto van Warschau moest rabbijn Shapiro werken in het werkkamp Trawniki bij Lublin. Dit was in 1943. Naar aanleiding van de Joodse opstand in het vernietigingskamp Treblinka (2 augustus 1943) en in vernietigingskamp Sobibor (14 oktober 1943), was er toenemende bezorgdheid bij de nazi’s, dat er nieuwe opstanden zouden komen in andere concentratiekampen. Daarom Aktion Erntefest (Operatie Oogstfeest) werd gelanceerd. Tijdens deze operatie, op 3 november 1943 zijn alle overgebleven Joden in Trawniki, waaronder rabbijn Shapira, doodgeschoten.

Gerelateerde berichten

Reageer


twaalf − 2 =