Briefje weg

Briefje. Het was de  Ba’al Shem tov die elk jaar tijdens Rosh Hashana op de shofar blies.

Plotseling  zei de Ba’al Shem Tov aan Rabbi Zev Kitzes: “Dit jaar blaas jij de shofar en niet ik, maar je moet wel alle verborgen betekenissen leren en die in gedachten houden terwijl je op de shofar blaast”.

Om de diepe gedachten van het shofar blazen niet te vergeten heeft Rabbi Kitzes het op een papiertje geschreven. Op die manier probeerde hij goed geconcentreerd en met de juiste gedachten op de shofar te blazen. 

Hij heeft het briefje in zijn zak van zijn kittel gestopt om het goed te bewaren. Vlak voordat hij Shofar moest blazen wilde hij nog even op het papiertje kijken om zeker te zijn dat hij alle juiste gedachten zou hebben.

Hij stak zijn hand in zijn zak en merkte tot zijn grote schrik dat het papiertje verdwenen was, hij zocht en zocht en zocht en begon te stressen.

Het mocht niet baten het papiertje was verdwenen. In zijn verwarring en stress kon hij zich de verborgen betekenissen niet herinneren.

Nu was de tijd aangebroken dat hij op de shofar moest blazen, de gemeente wachtte in spanning. De Rabbi Kitzes, de shofar blazer, zijn hart was gebroken. Hij blies op de shofar zonder speciale gedachten en intenties.

Loper

Na het shofar blazen zei de Ba’al Shem Tov aan Rabbi Kitzes: “In het paleis van de koning zijn honderden kamers en op elke deur is past een andere sleutel om de deuren te openen.

Er bestaat ook een ‘master’ sleutel, een sleutel die alle deuren kan openen. Dat is een gebroken hart. Wanneer iemand met een oprecht gebroken hart tot Hasheem bidt. Dan gaan zijn gebeden door alle poorten in het Hemelse Paleis van Hasheem.

Or Yesharim

Gerelateerde berichten

1 reactie

Ja ik heb sinds zeer recent een gebroken hart omdat mijn moeder door een ziekte gaat overlijden.
De laatste vijf regels van de tekst van het “briefje weg” doet mij zeer goed en geeft weer hoop.

Reageer


negentien + twaalf =