Het aftellen is begonnen

De bijzondere maand Elloel begint. Het is een bijzondere periode. Veertig dagen aftellen tot Jom Kippoer de Grote Verzoendag, vanaf nu is het aftellen.

Tijdens deze maand kijken we terug op het afgelopen Joodse jaar. De Thora beschrijft veel over deze maand:  ‘Ik en mijn geliefde’ (אני לדודי ולדוד לי). ‘De Koning is in het veld’. Het is de maand dat G’d dichterbij ons is en wij Zijn Aanwezigheid aanvoelen.

Laatste maand

Elloel is de 12e en laatste maand van de Joodse kalender. Het is een maand die het afgelopen jaar verbindt met het komende jaar – een tijd waarin we nadenken over ons leven, waar we gaan en staan ​​en waar we heen moeten gaan.

De Thorageleerden beschrijven dat tijdens deze maand de ‘Koning in het veld’ is, en dat G’d gemakkelijk toegankelijk is en bereid is om naar onze verzoeken te luisteren en onze gebeden te verhoren voor het komende nieuwe jaar.

Tijdens de hele maand Elloel wordt er op de sjofar geblazen en worden er speciale Psalmen gezegd in voorbereiding op de Hoge Feestdagen, Rosh Hashana en Jom Kippoer.

Nadat het Joodse volk had gezondigd met het gouden kalf, bracht Mozes veertig dagen door met het verkrijgen van de tweede stenen tafelen. Tijdens deze veertig dagen vroeg Mozes vergeving aan G’d. Deze periode heeft een ​​bijzondere kracht om een dichtere band met G’d te hebben.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>
de balans

In deze periode besteden wij veel tijd aan innerlijke inspectie. (cheshbon hanefesh) Waarbij je de balans opmaakt van je daden, van je gedachten en gesprekken van het afgelopen jaar. Wat heb je bereikt? Heb je goed gedaan, heb je G’ds Wil opgevolgd. Wat heb je geleerd? Wat voor positiefs heb je bijgedragen aan jezelf, je familie en je omgeving?

Het is een tijd om eerlijk en diep na te denken en om toe te geven dat wij G’d nodig hebben om een nieuwe start te maken tijdens het Joodse Nieuwjaar.  Ongeacht wat voor slechts je gedaan hebt, ongeacht dat jezelf denkt dat je te ver bent gegaan en je geen weg terug hebt het maakt niet uit. Je kan altijd terugkeren naar jezelf, in evenwicht zijn met je innerlijke G’ddelijke ziel,  vraag G’d je te helpen er is geen enkele reden om de hoop op te geven.

Begin het nieuwe jaar met inkeer, tsedaka (geven aan het goede doel) en gebed (G’d te vragen je te helpen. Dit zijn de drie beginselen van de hoge feestdagen … hierover later meer.

Een goede, gezonde en gelukkige maand Elloel voor ons allen.

Gerelateerde berichten

Reageer


zeven − 7 =