De liefde, alles draait erom – 9 Av

In de periode van de tweede tempel hielden de joden zich bezig met Tora studie en het vervullen van de geboden die G’d het Joodse volk heeft gegeven.

Wat was dan de reden voor de vernietiging van de tweede tempel? De tweede tempel werd vernietigd door ‘haat zonder reden’. De mensen haatten elkaar zonder reden.

Wat betekent dit? Zomaar haatten de mensen elkaar?

Het antwoord is dat als mensen elkaar haten dan is er er altijd een ‘reden’. De een heeft de ander beledigd, bestolen, gelogen. De een heeft de ander iets aangedaan. En toch wordt dit beschouwd als haat zonder reden omdat alles wat iemand in zijn leven overkomt van G’d is. Dus in elke situatie moeten wij weten dat G’d alles bestuurd. Dit neemt zeker niet je verantwoordelijkheid ten opzichte van een ander weg, maar wraak nemen een een ander haten veroorzaakt het grootste kwaad.

De Titus boog in Rome.

Rabbi Akiwa heeft een basis begrip uit de Tora uitgelegd: “houdt van de medemens zoals je van jezelf houdt”. Liefde bestaat uit twee elementen: 1. Daden 2. Gedachten.

1. Daden van liefde betekent dat je goed moet doen voor een ander – onvoorwaardelijk, veel en nonstop.

2. Gedachten van liefde bestaat uit twee idealen: dat je realiseert dat elk persoon binnen je gemeenschap heel erg bijzonder en waardevol is. Het feit dat je je bewust bent van deze dingen, de liefde, dat anderen belangrijk en bijzonder zijn dit is de basis van het bestaan van de wereld.

Deze regels over de liefde gelden in elke relatie, ook binnen je huwelijk en tussen ouders en kinderen.

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

 

Blij, droevig

Het tweede kenmerk van de ideale liefde is dat je gevoelig bent voor anderen. Dit betekent dat je moet weten wat een ander bezig houdt: is hij blij …waarom? Is hij droevig…waarom? Wat heeft hij nodig en probeer hem altijd te helpen.

‘Ongegronde haat’ was de reden voor de vernietiging van de tweede tempel. De tempel was de verbinding tussen het Joodse volk en G’d. De Tora wil dat we van anderen zullen houden, hen waarderen en dat wij voor elkaar zorgen. Wanneer liefde wordt vervangen door haat dan hebben we niet meer het voorrecht dat de Sjechina (de G’ddelijke aanwezigheid) tussen ons is. Met als gevolg dat de tempel, de ‘woning’ van G’d niet kan bestaan op deze wereld.

Wij kunnen dit goedmaken door onconditioneel van anderen te houden. Iedereen in je omgeving, je familie, vrienden en jezelf positief beoordelen.

Geven en vergeven heb je nodig wil je ooit ware liefde in je leven ervaren.

(Gebaseerd op Chochmah en Moesar van Rabbijn Simchah Zissel Ziv).

Als je aan anderen denkt – denk dan alleen aan manier hoe je hen kan helpen. (Rabbijn Israel Salanter).

Liefde is de reden waarom wij leven. Liefde is goede buren te zijn. Een groot hart voor elkaar.
Je lekkerste koek weggeven.
Niets zeggen als hij je vloer vies maakt.
Tot 10 tellen en niet boos worden.
Overgenomen uit Love is zie hier.

Gerelateerde berichten

1 reactie

Goed stuk, de wereld zou een stuk mooier zijn als wij mensen elkaar – en G’d! – meer zouden liefhebben. Het is trouwens vandaag Tisha B’Av of niet? Ik heb net even via de webcam naar de kotel gekeken, zag dat het erg druk was.

Reageer


5 × 4 =