Epidemie en de verwaarloosde Nesjomme (ziel).

Epidemie. Een vreemde schimmel in het graan. Een verhaal van Reb Nachman van Breslov.

De astroloog van de koning zag dat in dat jaar al het graan besmet zou zijn met een vreemde schimmel.

De astroloog zei aan de koning: “Iedereen die van het graan eet wordt gek”.

“Wat kunnen we doen? Het is niet mogelijk om al het graan te vernietigen, want we hebben niet genoeg graan om de hele bevolking te voeden,” zei de koning.

“Misschien moeten we genoeg graan apart houden voor onszelf. Op die manier kunnen we tenminste ons gezond verstand behouden”, zei de astroloog.

De koning antwoordde: “Als we dat doen, worden wij als gek beschouwd. Als iedereen zich gek  gedraagt en wij ons anders gedragen, dan worden wij als de gekken beschouwd”. “Ik stel voor dat ook wij van de oogst eten, zoals iedereen. En om onszelf eraan te herinneren dat wij niet normaal zijn, zullen we een teken op ons voorhoofd maken”.

Dus als wijzelf gek zijn en wij elkaar aankijken dan weten wij dat we gek zijn! “

De koning en zijn ministers maakten een wet  dat iedereen wettelijk verplicht was om een ​​merkteken op zijn voorhoofd te zetten.  Elke ochtend als men het teken zag, moesten ze zich afvragen: “Wat betekent dit teken op mijn voorhoofd? “

Hun hoop was dat mensen zich zouden afvragen waarom iedereen zich deze vraag moest stellen en uiteindelijk, op een bepaald moment, zou dit teken het volk laten beseffen dat hun realiteit een illusie is.

Epidemie – Hier eindigt het verhaal.

We komen er nooit achter wat er is gebeurd, omdat we nog steeds in het verhaal leven in een realiteit die met de dag vreemder wordt. We hebben een mysterieus teken in ons dat ons voortdurend de vraag stelt: ‘Is dit echt? Is dit de manier hoe ik moet leven?’

Het verhaal van Rebbe Nachman is een beeldspraak. Er is de laatste tijd een epidemie over de hele wereld. Niet alleen de Corona maar een epidemie van vreemde ideeën die iedereen wordt opgelegd.

Onze prioriteiten  zijn veranderd in plaats van onze natuurlijke prioriteiten om wijsheid te vergaren en de waarheid van ons bestaan te zoeken, rennen wij achter de oppervlakkige normen en waarden aan. We weten niet meer wat onze prioriteiten zijn.

De pharmaceutische industrie is nog nooit zo rijk en machtig geweest. Als we pijn of mentale pijn hebben dan hebben wij als snel pillen bij de hand.

Het is veel eenvoudiger om een ​​pijnstiller te nemen dan om aan de stress te werken die de ziekte veroorzaakt. Begrijp mij niet verkeerd ik zeg niet dat het onnodig is om pillen in te nemen maar we doen het wel gemakkelijk.

We hebben alles maar we hebben geen tijd om onze ziel te voeden, wij lijden onder geestelijke ondervoeding.    

STOP

De ziekte van ‘onvoldoende tijd’ en stress is een ziekte die uiteindelijk tot zelfvernietiging leidt. Wanneer de ziel verhongerd is, begint het lichaam veel ongezonde tekenen te vertonen. We veranderen onze normen en waarden zonder er te veel over na te denken. We weten niet meer wat echt nieuws is en wat ‘fakenews’ is. Wie moeten wij geloven?

We raken sneller geïrriteerd en we hebben de neiging geestdodende dingen te doen. Daarnaast drinken we meer cafeïne om wakker te blijven en nemen meer slaapmiddelen om in slaap te vallen. We denken er constant over na om onze tijd goed te gebruiken. Hiervoor betalen we een prijs; soms moeten we ziek worden om tijd vrij te hebben om bij jezelf te zijn.

Onze levensverwachting neemt toe, maar is de kwaliteit van ons leven echt verbeterd? Hebben we een betere relatie met onze familie? Zijn we meer geïntegreerd met de natuur? Zijn we echt blij?

Het ‘besmette graan’ dat we binnenkrijgen je kan het verlangen of macht noemen. We willen meer van alles: status, eer, geld en bezittingen. Ook zijn we nooit tevreden met wat we hebben. We willen dingen beheersen, we willen een positie van superioriteit, heersen over anderen.

Onze verlangens duwen ons verder, terwijl onze uitgehongerde en verwaarloosde ziel ons smeekt om te stoppen en na te denken over ons leven.

We hebben allemaal een licht in ons  dit is de bron om met het G’ddelijke verbonden te zijn. Dit licht heeft geen naam. Maar dit verlangen naar waarheid is een essentieel onderdeel van het leven. In het verhaal van Rebbe Nachman is dit verlangen naar de Nesjomme (ziel) het teken op ons voorhoofd, het teken van gezond verstand.

Gerelateerde berichten

1 reactie

Alles maar dan ook alles, is waarheid, en kan ik me i vinden, Dat wil zeggen dat ik nu het nog een keer moet lezen, en dat ik me erin moet verdiepen, Dan alleen zal ik deze echte waarheid, begrijpen en kan ik die ook gaan beleven, dank u voor deze waarheid, en wijze woorden, Ik wil een gezonde ziel, en moeite doen, om mijn problemen, in waarheid en kracht, van me zelf op te lossen, Wandt alleen de waarheid zal ons helpen, maar je moet er zeker wat voordoen. Dank u wel, Miriam Offenbach.

Reageer


2 + achttien =