Schreeuw niet – Lubavitcher Rebbe

Schreeuw niet! Rabbijn Moshe Feller, een afgezant van Chabad in Minnesota U.S.A., werd gevraagd om een artikel over het jodendom te schrijven voor een plaatselijke krant. Hij probeerde uit te leggen wat de Thora met een mens doet.

Hij schreef dat als iemand bewusteloos is en buiten bewustzijn is, dan wordt er gezegd dat je dichtbij zijn oor zijn naam moet schreeuwen zodat hij wakker zal worden.  

Hetzelfde moet je doen met iemand ver van het Jodendom verwijderd is, ver van zijn identiteit en ver van zichzelf. 

Hoe bereik je hem? Dan moet je zijn naam schreeuwen, schreeuwen dat hij een Jood is, zodat hij dat zich zal herinneren en wakker zal worden.

Rabbijn Feller heeft zijn artikel naar de Rebbe van Lubavitch gestuurd. De Rebbe heeft maar een woord aan zijn artikel veranderd een essentieel woord in zijn artikel. Hij veranderde het woord ‘schreeuwen’ naar ‘fluisteren’. 

Hoe kan je een ander beinvloeden? Hoe bereik je iemand die ver weg is?  Schreeuwen helpt niet, maar fluisteren, schreeuw je mening niet uit maar fluister. Je moet fluisteren omdat je een heel fijne plaats wilt bereiken, de plaats van zijn ziel. Benader hem niet fel, maar met liefde en zorg en stil, zonder lawaai te maken.

Het is 26 jaar na het overlijden van de Lubavitcher Rebbe zt”l. We hebben deze aanpak nog altijd hard nodig.

Gerelateerde berichten

Reageer


vijf × 1 =