Unorthodox – tv serie, niet voor mij

Unorthodox

Gluren. We willen altijd wel weten hoe een ander zijn leven eruit ziet. Vooral het leven van mensen binnen een gesloten gemeenschap, bijna ontoegankelijk voor buitenstaanders, zoals de vrome Joodse gemeenschappen  waar men geen behoefte heeft aan media, journalisten en filmmakers. Dat doet de serie Unorthodox.

Deze vrome Joden willen niets anders dan met rust gelaten worden. Ze wonen meestal bij elkaar in de Joodse buurten van Londen, New York, Antwerpen en in de verschillende buurten in Israël. Deze buurten liggen naast de niet-Joodse buurten van de seculiere westerse wereld.

De manier waarop de Chassidische gemeenschap in Williamsburg New York is geportreteerd in Unorthodox is niet anders dan de het tonen van een levenloze schil of beter gezegd een lichaam zonder ziel. De filmmakers hebben hun best gedaan om in alle details het uiterlijk van de acteurs na te bootsen als ‘echte’ Chassidiem zoals het dragen van Shtreimels, de pruiken van de vrouwen en de rest van de chassidische dresscode.

“De makers van de film hebben hun best gedaan om de uiterlijkheden van de Chassidische levenswijze weer te geven maar hebben totaal geen aandacht gegeven aan de innerlijke wereld van de Chassidiem.”

Het dode lichaam zonder ziel is goed weergegeven, maar wat is dan de drijfveer voor duizenden Chassidiem om hun tradities en manier van leven te koesteren? Waarom vertrekt niet iedereen uit die vreemde wereld? En waarom zijn er zoveel seculiere Joden die terugkeren naar hun Joodse wortels en zich bij deze gemeenschappen voegen? Dit ontbreekt helemaal aan het verhaal. Jammer, want de bezieling in hen is de essentie van het Chassidische leven.

De makers van de film hebben hun best gedaan om de uiterlijkheden van de Chassidische levenswijze weer te geven maar hebben totaal geen aandacht gegeven aan de innerlijke wereld van de Chassidiem.

Toen ik de eerste recensies las en de trailer had gezien van de televisie serie ‘Unorthodox’, had ik geen behoefte om ernaar te kijken. De serie over het secularisme en de oppervlakkige nietszeggende  chassidische acteurs wekt  mijn nieuwsgierigheid niet op. Dit komt omdat ik het Chassidische leven in al zijn glorie ken, met de enorme rijkdom aan kennis, ethiek en vreugde. Er zullen altijd mensen zijn die deze levenswijze niet willen.

Bij onderzoeken waarom men de Ultra Orthodoxe manier van leven verlaat is in de meeste gevallen door misstanden thuis, persoonlijke problemen en/of het een benauwde gemeenschap vinden. Aan de andere kant zijn er veel seculiere Joden die teruggaan naar hun Joodse wortels  en zich bij de Orthodoxe gemeenschappen voegen.

Ik vind het erg jammer dat veel buitenstanders door de serie Unorthodox een negatief beeld van de vroom Joodse gemeenschappen heeft gekregen. Kijk hieronder naar een documentaire van Willy Lindwer over het Chassidische leven ‘D’vekut’. Deze documentaire geeft een veel realistischer beeld van het Chassidische leven.

1 reactie

Dank je voor deze mooie film

Reageer