Wees Blij – Shawoe’ot

Blij. We zullen doen en luisteren נעשה ונשמה

We zullen ‘doen en luisteren’ is de belofte die het Joodse volk gegeven heeft om van Hashem de Thora te ontvangen. Rabbi Nachman van Breslav geeft een mooie verklaring.
Wij moeten de hele tijd proberen om onze joodse idenditeit te versterken en op een hoger spiritueel niveau te komen. Beter je best doen, je meer concentreren eerlijk en oprecht zijn.

Een belangrijk element om jezelf te versterken is lachen. Het leven in deze donkere en moeilijke ballingschap is zeker niet gemakkelijk. Je bent gedeprimeerd, of je hebt te weinig geld, je hebt veel gezondigd of alles zit je tegen. Dat ervaart iedereen.
De donkerte van de ballingschap is vermoeiend en eist een zware tol. Wie is in staat goed na te denken zodat ‘jezelf te verbeteren’ een prioriteit blijft?

Joodse feesten een compleet overzicht en diverse artikelen
De Joodse feesten zijn voor Joden belangrijke mijlpalen in het jaar. Vind hier een volledig overzicht van alle feesten met veel verdiepende artikelen.
Klik hier voor het overzicht>>>

 

Dat is de reden waarom je moet lachen. De Talmud (Menachot 99b) leert ons dat je soms pauze moet nemen, even stoppen, zodat je door kunt gaan en niet de hoop opgeeft. Zodat je die ‘berg’ Sinai verder kunt beklimmen om dat ‘na’se venishma’ (we zullen doen en luisteren) te bereiken.

Soms moet je wat lager gaan om daarna weer hoger te klimmen.

Gerelateerde berichten

1 reactie

Bijzonder, deze oproep om meer te lachen, ook in zware tijden. Voor mij met een wat ernstige en zwaarmoedige inborst wel lastig, maar daarom des te belangrijker!

תודה רבה וברוך השם והעם ישראל חי

Reageer


twee × twee =